PS je pred začetkom parlamentarnih počitnic svojo podporo spremembam referendumske ureditve pogojevala s tem, da se te uveljavijo z začetkom leta 2015. "Nekateri člani PS so nedavno izrazili, da je treba referendumsko ureditev sprejeti čim hitreje, da bi lahko sprejeli napovedane male ostale reforme. To pomeni, da njihovo pogojevanje ne drži več. Dopuščam pa možnost, da so naše informacije napačne," je povedal Hanžek. Omenil je še, da je pismo Jankovićevim zaradi četrtkovih hišnih preiskav prispelo z enodnevno zamudo.

V TRS se s spremembo 90. člena ustave, kot tudi s spreminjanjem ustave na splošno in hitenjem z reformami, v teh turbulentnih časih ne strinjajo. Po Hanžkovem prepričanju je hitenje opravičljivo samo v izrednih razmerah, sedanje pa je namenjeno temu, da se SDS in Janezu Janši omogoči popolno obvladovanje države.

Če bodo predlagatelji uspeli zagotoviti parlamentarno večino, sledi znatna omejitev možnosti razpisa referendumov. V četrtek bo predlog na mizi ustavne komisije, ta pa bo predvidoma še isti dan imenovala strokovno komisijo, ki se bo opredelila do predlaganih sprememb.