Za dolgoročno finančno sanacijo bi se moral namreč finančni dolg nakelske skupine znižati za najmanj tretjino oziroma za kar okoli 150 milijonov evrov. Trenutno namreč praktično celotni denarni tok v obliki obresti konča pri bankah, ki pa so prav tako odgovorne za razmere, v katerih je največji slovenski trgovec s tehničnim blagom.

Uprava in banke začenjajo pogovore o dolgoročni finančni sanaciji

"Ukrepi poslovne sanacije so že obrodili sadove in jih zato nameravamo izvajati tudi v prihodnje. Jasno pa je tudi, da za obstoj podjetja niso zadostni, saj finančna reorganizacija oziroma sanacija podjetja še ni izpeljana v celoti. Dejstvo je, da Merkur iz rednega poslovanja ni sposoben poplačati celotnega bremena," nam je povedal predsednik Merkurjeve uprave Blaž Pesjak, ki ocenjuje, da bi bil vzdržni dolg, ki bi omogočal normalno poslovanje družbe in skupine, med 200 in 250 milijoni evrov. "V prihodnjih dneh je predviden sestanek z bankami upnicami, kjer se bo odločalo o možnih rešitvah. Vsekakor bo ena izmed pomembnejših točk tudi zagotovitev kapitalske ustreznosti družbe in vzdržne ravni zadolženosti," je še dodal. O številkah oziroma tem, koliko posojil bi morale banke odpisati, Pesjak ni želel govoriti. Po naših izračunih bi morale banke odpisati med 75 in 150 milijoni evrov posojil, medtem ko so prek številnih verižnih posojilnih poslov in nepremičninskih poslov, ki jih je spletel Kordež, na Merkur prenesle kar okoli četrt milijarde evrov posojil.

Dolgoročna sanacija prvi pogoj za prodajo

Prav uspešna dolgoročna finančna in poslovna sanacija bo v veliki meri narekovala tudi prodajo Merkurja strateškemu partnerju. "Zavezujočega dogovora bank upnic o vstopu strateškega partnerja v Merkur nismo prejeli. Dejstvo pa je, da trenutna lastniška struktura ni optimalna in da je Merkur visoko obremenjen s posojili in danimi poroštvi," nam je povedal Pesjak, ki pa ocenjuje, da bi bilo pred vstopom strateškega partnerja nujno potrebno znižati finančni dolg, ki zaradi neuspešnega menedžerskega prevzema bremeni Merkur.

Bankirji naj bi si po neuradnih informacijah prizadevali, da bi bila prodaja Merkurja strateškemu partnerju izpeljana že v roku dveh let. V tem času bo morala uprava družbo pripraviti na prodajo, se pravi izboljšati dobičkonosnost poslovanja in prodati praktično vse finančne naložbe in tudi nekatere hčerinske družbe, med drugimi Mersteel in Big Bang, ki ga je Kordež že pred leti v celoti zastavil za posojila NLB in Banke Koper.

Big Bang pred koncem leta iz Skupine Merkur

Uprava Merkurja je po neuradnih informacijah že začela postopek prodaje Big Banga in nekaj desetim finančnim vlagateljem ter potencialnim strateškim partnerjem že poslala tudi javno povabilo k sodelovanju v prodajnem postopku. Za Big Bang so se v preteklosti že zanimali nekateri zahodnoevropski konkurenti in večji finančni investitorji, vrednost družbe pa se ocenjuje na med 20 in 30 milijoni evrov. "Trenutno zgolj preverjamo interes na trgu," je naše informacije potrdil Pesjak, a ob tem dodal, da se bodo morali s prodajo obeh divizij strinjati tudi vsi deležniki, se pravi tako banke kot tudi lastniki.

Big Bang je sicer najbolj finančno in poslovno zdrav del Skupine Merkur, ki pa je prav tako občutil posledice izčrpavanja zaradi propadlega menedžerskega prevzema. Zaradi slabitve posojil preostalim družbam v skupini Merkur je namreč Big Bang leta 2010 ustvaril šest milijonov evrov izgube, medtem ko so lani ponovno poslovali z milijonom evrov čistega dobička. Čeprav se za lastne potrebe Big Bang ni zadolževal, njegove bilance bremeni za okoli osem milijonov evrov posojil, saj so nekatere banke že unovčile dana poroštva.

Pri financiranju posojil Big Bang sicer nima večjih težav, saj finančni dolg za manj kot dvakrat presega letni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Podrobnejši podatki o lanskem poslovanju sicer še niso javno dostopni, zaradi česar ni znano, kaj se skriva v 15-milijonskih zabilančnih obveznostih oziroma ali bodo bilance družbe v prihodnje še dodatno obremenili morebitna poroštva in garancije.

Mersteel pod bremenom dolgov

Medtem ko je pričakovati, da bi Merkur lahko še letos prodal Big Bang, pa hitra prodaja Mersteela dejansko ni izvedljiva. Lani je Mersteel ustvaril nekaj manj kot 37 milijonov evrov prihodkov, zaradi pravnomočno potrjene prisilne poravnave in odpisa dela dolgov pa je čisti dobiček znašal skoraj 12 milijonov evrov. Iz poslovanja trenutno Mersteel sicer posluje pozitivno, medtem ko je v prvem četrtletju, ki je zaradi navezanosti na gradbeni sektor prodajno najšibkejše, ustvaril minimalno izgubo.

Podobno kot Merkur tudi Mersteel bremeni visok finančni dolg, ki otežuje njegovo prodajo. Ob nekaj manj kot šest milijonov evrov kapitala ima namreč še vedno za kar 45 milijonov evrov posojil. Dodatno težavo za poslovanje in morebitno prodajo Mersteela predstavljajo tudi jamstva in poroštva. Prav na problem navzkrižno danih poroštev družbam v skupini opozarja tudi Pesjak, ki ocenjuje, da bi bil šele "očiščen" Merkur zanimiv za potencialne strateške partnerje.

matjaz.polanic@dnevnik.si vesna.vukovic@dnevnik.si