Inšpektorat domačije ne bo rušil v kratkem

To še ne pomeni, da lahko v kratkem pričakujemo, da se bo domačije z gradbenimi stroji lotil sam gradbeni inšpektorat. Vršilka dolžnosti glavne inšpektorice na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor Aleksandra Velkovrh je pojasnila, da bo po ogledu domačije gradbeni inšpektor uvedel izvršilni postopek. To pomeni, da bo inšpektor Jakliču v skladu z zakonodajo določil nov rok, do katerega bo lahko porušil nelegalno zgrajene objekte, pri čemer ta rok ne bo daljši od dveh mesecev. Šele potem, če direktor Lekarne Ljubljana ne bo upošteval navodil inšpektorata, bo ta začel pripravo na prisilno rušitev.

Koliko po navadi trajajo te priprave, je odvisno od denimo tega, ali so nelegalno zgrajeni objekti na varovanem območju, in tudi od razpoložljivega denarja, je pojasnila Velkovrhova. Dodala je, da na inšpektoratu upoštevajo tudi, ali inšpekcijski zavezanec poskuša pridobiti gradbeno dovoljenje, s katerim bi legaliziral črno gradnjo.

V Jakličevem primeru naj bi ljubljanska upravna enota v kratkem odločila, ali mu bo izdala gradbeno dovoljenje za domačijo, zato bo inšpektorat po besedah Velkovrhove počakal na to odločitev. Velja omeniti, da je upravna enota Jakliču že dvakrat zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja. Jaklič se je zaradi tega pritožil na okoljsko ministrstvo, ki je v začetku letošnjega leta presodilo, da mora upravna enota še enkrat odločati. Tega do zdaj še ni storila.

Prostorski načrt še ni potrjen

A Jaklič že ves čas vztraja, da bi mu upravna enota morala že zdavnaj ugoditi, saj da ji je posredoval izvedensko mnenje, ki priča njemu v prid. Lansko leto je omenil, da enako kot izvedenec meni tudi Občina Dobrova-Polhov Gradec. A polhograjski župan Franc Setnikar opozarja, da občina ne sodeluje pri odločitvah o gradbenih dovoljenjih. "O tem odloča samo upravna enota. In če ta presodi, da neka zahteva za izdajo gradbenega dovoljenja izpolnjuje vse pogoje iz veljavnega prostorskega akta, potem dovoljenje izda. V nasprotnem primeru upravna enota seveda gradbenega dovoljenja ne more izdati," je bil jasen Setnikar.

Kot je že dvakrat odločila upravna enota, zdaj veljavni prostorski akti Jakliču onemogočajo legalizacijo domačije. Tako njegov dom kot mnoge druge domnevno nelegalno zgrajene objekte na območju Polhovega Gradca pa bi lahko rešil nov občinski prostorski načrt, ki bi olajšal njihovo legalizacijo. Vendar ta prostorski načrt, ki ga je Občina Dobrova-Polhov Gradec začela pripravljati že leta 2004, še vedno ni potrjen. Župan Setnikar je pojasnil, da se je zataknilo na državnem nivoju, saj še vedno niso pridobili vseh potrebnih pozitivnih mnenj ministrstev in vladnih služb. Kdaj približno bi svetniki lahko potrdili novi občinski prostorski načrt, Setnikar ni želel ugibati.

Usoda Jakličeve domačije torej še ni zapečatena. Če mu upravna enota kmalu izda gradbeno dovoljenje, bo njegove nočne more konec, saj bo inšpektorat moral ustaviti postopek. Jaklič je prav tako ponovno sprožil upravni spor, s katerim utegne znova preprečiti, da bi mu inšpektorat porušil domačijo. To mu je uspelo že lani decembra, ko je sodba na upravnem sodišču ustavila prisilno rušitev.