V četrtek je svoje poročilo predstavila tudi komisija za preprečevanje korupcije, ki je po pregledu številnih dokumentov ugotovila, da je bilo spričevalo, s katerim se je Simčič v začetku devetdesetih letih zaposlil v Slovenski vojski, pozneje pa se še vpisal na filozofsko fakulteto, neverodostojno. Toda predsednik DeSUS še naprej zaupa svojemu poslancu in dodaja, da še nihče ni dokazal, da je Simčičevo spričevalo ponarejeno. Zato ne vidi nobenih razlogov za ukrepanje in je zavrnil špekulacije, da njegova stranka zavlačuje, ker bi bile sicer zaradi odstopa poslanca potrebne nadomestne volitve. V DeSUS se bodo o tej problematiki pogovorili šele, ko se bo izkazalo, da je Simčič res storil kaznivo dejanje ali pa da je lagal o izobrazbi in mu jo bodo odvzeli.

Šola za rezervne oficirje ni vojaška srednja šola

Erjavec kot pravnik dobro ve, da so morebitna kazniva dejanja, ki jih je s ponarejenim spričevalom zagrešil Simčič, zastarala. Simčičevo spričevalo sarajevske gostinsko-turistične šole, ki naj bi jo opravil v Opatiji, pa so že pred več kot petimi leti pristojni organi BiH označili za neverodostojno. Vendar to vsaj za Erjavca ni dovolj. Sicer pa se je poslanec Simčič o svoji izobrazbi zlagal tudi v državnem zboru (DZ). Na spletni strani DZ je objavljen njegov življenjepis, na katerem sporne izobrazbe, ki naj bi jo pridobil na sarajevski šoli oziroma v Opatiji, sploh ni omenil. Končal naj bi vojaško srednjo šolo v Zadru, a se je to izkazalo za neresnično, saj je tam opravil le šolo za rezervne oficirje. Čeprav so podatki napačni, je njegov življenjepis še vedno objavljen na spletni strani DZ. "Vsebino življenjepisa nam posredujejo poslanke in poslanci sami, prav tako nas obvestijo o potrebnih spremembah (če na primer kdo med trajanjem mandata doseže višjo stopnjo izobrazbe). Do zdaj nismo dobili obvestila, da je treba kateri koli življenjepis popraviti oziroma spremeniti," v DZ odgovarjajo na vprašanje, zakaj še niso spremenjeni podatki v Simčičevem življenjepisu.

Predsednik države o verodostojnosti in legitimnosti

Na zaplete in sprenevedanja glede dejstev, da je poslanec DeSUS v preteklosti večkrat zlorabil svoje ponarejeno spričevalo, se počasi in precej medlo odzivajo tudi druge politične stranke. Včeraj pa se je oglasil tudi predsednik države Danilo Türk in izrazil mnenje, da primer Simčič zelo negativno vpliva na verodostojnost in legitimnost poslanca, na ugled DZ in slovenske politike v celoti. Poslanec Simčič ima priložnost, da pokaže svoj odnos do etike in morale v politiki in javnem življenju sploh. "Njegova stranka in državni zbor pa imata priložnost, da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične kulture," je še sporočil predsednik Türk. Oglasil se je tudi predsednik največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković. "Mislim, da bo Simčič v dogovoru s stranko potegnil pravo potezo. Pričakujem, da bo zadevo prespal, nato pa odstopil," je za 24 ur razložil Janković. Bolj medlo se je prvič na zadevo odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je na simpoziju ob 80. obletnici Jožeta Pučnika dejal, da slednjemu ljubljanska univerza, kjer je diplomiral, niti ni hotela izdati diplome in je moral šolanje še enkrat končati v tujini. "Morda velja ta stavek dvakrat podčrtati tudi danes, ko se vsa država ukvarja z nekim domnevnim spričevalom neke srednje šole in ko je to velikanski problem. Te iste institucije se dr. Pučniku niti po smrti namreč niso bile sposobne opravičiti, da so mu odvzele diplomo in da je moral v tujini še enkrat pridobiti univerzitetno izobrazbo. Na to je pomembno spomniti, ker to ni edini primer," je povedal Janša. Njegovo stranko pa vsaj sodeč po zapisih na twitterju bolj moti, da se mediji ukvarjajo s Simčičem namesto s prodajo hiše nekdanjega predsednika države Janeza Stanovnika v Murglah. "Isti mediji in novinarji, ki Simčiča ostro napadajo, Stanovnika, ki se je mastno okoristil na račun davkoplačevalcev, kujejo v zvezde," so pri SDS med drugim zapisali na priljubljenemu socialnem mediju.