"Številni zaposleni v Kobilarni Lipica in Lipica Turizmu so iz obupa prišli k meni, da bi jim pomagal. So zelo prestrašeni, prosili so me, naj nikomur ne povem, da so bili tukaj. Pritožujejo se nad mobingom, ki je neverjeten. Šel sem v Lipico, delavci so se zbirali okoli mene, kot da sem njihov odrešitelj," dogajanje opisuje Dušan Železnik. Pravi, da ga je marsikdo od njih prosil, če bi ga zastopal v pravdi zoper direktorja, a se glede na to, da je bil pred leti pravni zastopnik Kobilarne Lipica, sprva ni nameraval vključiti in jih je usmerjal na druge odvetnike. "Toda ko se je začel Rumpf spotikati še ob mojega sina (Erika Železnika, natakarja v Lipici, zoper katerega teče postopek redne odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, op. p.), sem se vmešal. Preganja ga - poleg njega še osem od enajstih natakarjev - zaradi malenkosti. Hotel sem, da vse to obravnava svet Kobilarne Lipica in da od direktorja zahteva natančno poročilo o tem, koliko in kateri delavci so v postopku obravnave zaradi domnevnih kršitev delovnih obveznosti, koliko delavcem je prenehalo delovno razmerje, odkar je direktor Tomi Rumpf..." pravi odvetnik Železnik.

Vprašanja, povezana s tem, smo na Tomija Rumpfa v torek zvečer naslovili tudi mi, vendar nam je včeraj pozno popoldan sporočil, da so tako številna in kompleksna, da nanje ne more odgovoriti v tako kratkem času in da bo to storil v zakonitem roku oziroma na morebitnem ustnem pogovoru pri njem, ki ga predlaga za to soboto ali za ponedeljek. Torej po seji sveta Kobilarne Lipica, ki bo jutri. Na dnevnem redu te seje sta namreč tudi omenjeni poziv odvetnika Dušana Železnika k razrešitvi Tomija Rumpfa, kot tudi odgovor, ki ga je Kobilarna Lipica nanj že pripravila, saj mora gradivo pripraviti nekaj dni pred napovedano sejo.

Večina naših vprašanj se nanaša na očitke, povezane s kadri, ki jih je v svojem pismu izpostavil odvetnik Železnik, zato mora imeti Kobilarna Lipica odgovore nanje že zapisane v gradivu za sejo, torej ji naša vprašanja ne bi naprtila veliko dodatnega dela.

Rumpfa smo med drugim vprašali za komentar Železnikovih navedb, češ da delavce ustrahuje, ponižuje in se izživlja nad njimi. Vprašali smo ga tudi, koliko zaposlenim je v času, odkar je direktor, izrekel opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov (nam zaposleni zatrjujejo, da je bilo teh opominov veliko) in zakaj, proti koliko delavcem vodi postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi in zakaj, koliko ljudi je Lipico zapustilo v času, odkar je direktor, koliko delavk je prerazporedil k drugemu delodajalcu (Aktivi) in zakaj, kako to, da je za vodjo hotelov brez javnega razpisa imenoval soprogo enega od nadzornikov Kobilarne Lipica (Rudija Pečarja), koliko zaposlenih bodo zajele spremembe sistemizacije delovnih mest in koliko se jih je zoper prevedbo pritožilo...

Na odgovore, kot rečeno, še čakamo.