Kot je povedal direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš, je trenutno v sistemu pokojninskega varstva 46.000 prejemnikov varstvenega dodatka in nekaj več kot 16.000 prejemnikov državne pokojnine. Kmečki upokojenci in obrtniki, ki so bili zavarovani za manjši obseg, bodo po novem ta dodatek lahko pridobili, in sicer največ v višini 450 evrov na mesec, prav tako nekateri invalidi, ki so doslej prejemali nadomestilo za invalidnost. Prejemniki varstvenega dodatka pa bodo dobili tudi pravico do nekaterih funkcionalnih prejemkov, na primer dodatka za pomoč in postrežbo. Po njegovem se bo z novim sistemom izboljšal položaj skupin, ki so bile po raziskavah o tveganju revščine trenutno najbolj izpostavljene, na primer starejše samske ženske.

Višji zneski, a s pomembno vlogo premoženja

Tako denarna socialna pomoč kot tudi varstveni dodatek se z novim zakonom zvišujeta. A na ministrstvu opozarjajo, da se bo skladno z novim zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pri odločanju o vseh pravicah poleg dohodka posameznika ali njegovih družinskih članov upoštevalo tudi premoženje. "To pa pomeni, da bodo nekateri upravičenci lahko po novem prejemali višji varstveni dodatek ali denarno socialno pomoč, lahko bosta ta prejemka nižja, lahko pa do teh pravic po novem ne bodo več upravičeni."

O vseh prejemkih iz zakona bodo po novem odločali centri za socialno delo. "Prejemnikom državne pokojnine ali varstvenega dodatka zaradi začetka izvajanja nove zakonodaje v tem trenutku ni treba storiti nič. Centri bodo namreč po uradni dolžnosti ugotovili, ali dosedanji prejemniki varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine, uveljavljene pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, izpolnjujejo pogoje za preoblikovanje teh pravic v nove pravice, določene v novem zakonu, in o tem izdali ustrezno odločbo."

Denarja ne bo treba vračati

Za preoblikovanje pravic in izdajo odločbe o novi pravici mora ZPIZ do konca tega leta iz lastnih zbirk prenesti na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve osebne in druge podatke o upravičencih do varstvenega dodatka in državne pokojnine ter o vsem tem obvestiti tudi upravičence do teh pravic. ZPIZ bo vsem, ki so 1. januarja 2012 upravičeni do državne pokojnine in do varstvenega dodatka, te izplačeval še do zadnjega dne v mesecu, v katerem bo pristojni center za socialno delo izdal odločbo o upravičenosti ali neupravičenosti do socialnovarstvenih prejemkov.

Do takrat izplačani zneski se bodo tistim, ki bodo upravičeni tudi do novih pravic, šteli kot akontacija socialnovarstvenih prejemkov po navedenem zakonu. "Uživalcem varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine, ki bodo prejeli odločbo centra za socialno delo, da niso upravičeni do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka po novem zakonu, pa že izplačanih zneskov varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine po 1. januarju 2012 ne bo treba vrniti," zagotavljajo na ministrstvu.

Prejemki bodo omejevali dedovanje

Preoblikovanje pravice do varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine v pravico do denarne socialne pomoči oziroma do varstvenega dodatka bo od 1. januarja 2012 dalje za posledico imelo omejitev dedovanja. V primeru, da bo upravičenec do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka po smrti zapustil določeno premoženje, bodo morali dediči premoženja, ki ne bodo socialno ogroženi, ta prejemek vrniti oziroma se bo zapuščina za ta znesek zmanjšala.

Tisti, ki ne želijo, da se pravica do varstvenega dodatka ali pravica do državne pokojnine preoblikujeta v pravice po novem zakonu, oziroma tisti, ki varstvenega dodatka po novem letu ne želijo prejemati, pa morajo ZPIZ s tem seznaniti. Zadnji rok za to je 31. december 2011. "ZPIZ bo o tem izdal ustrezno odločbo in dajatev prenehal izplačevati," še pojasnjujejo na ministrstvu. Ker gre za sredstva, ki naj bi omogočala preživetje, si na ministrstvu želijo, da se varstvenemu dodatku ljudje ne bi odpovedali, je povedala vodja sektorja za upravno-pravne zadeve Barbara Starič Strajnar.