V načelnem mnenju je ugotovila, da ravnanje bivšega funkcionarja, ki po prenehanju mandata prejema nadomestilo plače in hkrati v javnem in zasebnem sektorju po več avtorskih in podjemnih pogodbah opravlja delo, za katerega prejema mesečno plačilo, ki je nekajkrat višje od minimalne plače, ne predstavlja kršitve dolžnega ravnanja, zato takšno ravnanje ne ustreza definiciji korupcije.

Vendar pa gre v opisanem primeru po mnenju komisije za izkoriščanje nedoločnosti zakonodaje glede tega, kaj zaposlitev oziroma delo pomeni, in dobesedno razumevanje, da se kot takšno šteje le delovno razmerje. Na komisiji so namreč prepričani, da namen zakonodajalca ni bil podeljevanje pravice do nadomestila plače, ki bi bivšemu funkcionarju omogočala dodatni zaslužek, temveč finančno nadomestilo za čas, ko dejansko nima sredstev za preživljanje in si iz utemeljenih razlogov ni našel dela, ki pa ni nujno zgolj zaposlitev v delovnem razmerju. "Za odobritev pravice do nadomestila funkcionarjem bi moralo biti pomembno predvsem, ali bivši funkcionar prejema denarna sredstva za opravljeno delo, ne pa to, iz katerega naslova ta sredstva prejema," je še zapisano v načelnem mnenju komisije za preprečevanje korupcije.

Odsotnost nadzora

Zaradi teh ugotovitev je komisija že pred dvema letoma vodjem poslanskih skupin v državnem zboru posredovala pobudo za spremembo zakonodaje, ki se nanaša na prejemanje nadomestila plače bivših funkcionarjev. Avgusta letos pa je na ministrstvo za javno upravo posredovala tudi pripombe na predlog zakona o funkcionarjih v delu, ki ureja to področje. Na komisiji so včeraj ponovno poudarili, da sedanji sistem ni dober oziroma dovolj transparenten, saj zaradi odsotnosti nadzora omogoča zlorabe.

Gregor Virant pa je včeraj v oddaji Sveta na Kanalu A predstavil svoj izračun prihodkov v letu 2009. Kot je dejal, je prejel nadomestilo v višini 36.482 evrov neto, iz pogodbenega dela pa je državi plačal davek v višini 35.197 evrov. "Davkoplačevalci so torej imeli z mano strošek 1285 evrov. Če je to problem, jih lahko jutri vrnem v proračun," je dejal Virant.

Ko je bil še minister za javno upravo, je Virant tudi sam pogosto ostro kritiziral prav to, kar zdaj očitajo njemu. Novembra 2006 je tako opozoril, da je bila pravica do nadomestila v preteklosti ničkolikokrat zlorabljena. "Poznamo ministre prejšnje vlade, ki so vlekli nadomestilo 12 mesecev, 366. dan pa se je kot po čudežu našla služba zanje," je dejal. Res pa je, da je Virant kot minister za javno upravo pripravil nov zakon o funkcionarjih, s katerim bi znižali in skrajšali prejemanje nadomestila, vendar s predlogom ni uspel.

Nadomestilo izkoristil tudi Erjavec

Na letošnjih parlamentarnih volitvah se za glasove volilcev sicer poteguje kar nekaj kandidatov iz različnih strank, ki so v preteklosti kot bivši ministri ali poslanci izkoristili nadomestilo plače. Od bivših poslancev so tako v letu 2009 nadomestilo v višini od 45.000 do dobrih 60.000 evrov bruto prejeli Barbara Žgajner Tavš, ki je bila poslanka Lipe, zdaj pa kandidira za Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, Aleš Gulič in Andrej Fabjan, ki kandidirata za LDS, Jožef Horvat in Martin Mikolič iz NSi, Bojan Homan (SDS), Mihael Prevc (SLS), od julija letos pa nadomestilo v višini skoraj 4000 evrov bruto prejema tudi nekdanji poslanec in kandidat stranke Zares Vito Rožej, ki ga je v državnem zboru zamenjala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca.

Na kandidatnih listah za letošnje volitve je tudi nekaj ministrov iz Janševe vlade, ki so po poteku mandata leta 2008 še celo leto prejemali nadomestilo ministrske plače. Poleg Viranta so bili to še bivša ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, bivši notranji minister Dragutin Mate (oba sta kandidata stranke SDS) in nekdanja visokošolska ministrica Mojca Kucler Dolinar, ki je na kandidatni listi NSi, njen takratni kolega na ministrstvu za razvoj Žiga Turk (kandidira za SDS) pa je nadomestilo prejemal le dva meseca.

Za nadomestilo je zaprosila tudi nekdanja ministrica za gospodarstvo v Pahorjevi vladi Darja Radić, ki kandidira na listi stranke Zares, medtem ko se je predsednica LDS Katarina Kresal, ki je prav tako predčasno zapustila ministrski položaj, zaposlila v stranki. Šele ko je izkoristil možnost enoletnega nadomestila, se je v stranki zaposlil tudi prvak DeSUS in nekdanji okoljski minister Karl Erjavec.