"Robbov vodnjak pred ljubljansko mestno hišo je eden redkih primerov kulturne dediščine, kjer original načrtno nadomešča kopija. Spomeniki v čast narodnoosvobodilni borbi, ki so večinoma bronasti in zato tudi na udaru tatov, pa so skoraj vsi originali," je povedala Saša Renčelj - Škedelj, konservatorka na zavodu za kulturno dediščino. Dodaja, da se neki spomenik načrtno nadomesti z repliko, če je res pomemben ali pa je v takem stanju, da ga lahko zunanje razmere uničijo.

"Umetniška dela v čast NOB so seveda prav toliko pomembna kot katera druga, vendar se na zavodu zavzemamo, da je med kulturno dediščino originalov čim več," še pravi Renčelj-Škedljeva. Pri partizanskih spomenikih je tudi težava, da so bili večinoma postavljeni v 40. in 50. letih, ko verjetno nihče ni razmišljal, da bi kdo lahko spomenik ukradel. Zato tudi kalupov umetniki večinoma niso ohranili.

V podjetju Meltal, ki med drugim odkupuje tudi bron, pa so razložili, da izvora surovine praktično ne morejo določiti. "Ko neki posameznik k nam pripelje odpadni bron, mu moramo verjeti na besedo, kje ga je dobil. Druge pristojnosti nimamo. Večinoma pa je surovina zrezana na tako majhne kose, da niti ne bi mogli ugotoviti, ali je bil to prej morda kip ali kaj drugega," je razložil Matjaž Gorinšek, zadolžen za odkup odpadnih surovin pri mariborskem podjetju.

V Meltalu so sicer pozorni, če bi neki posameznik redno dostavljal večje količine brona sumljivega izvora, tudi policija se pri njih ob kakšnih večjih krajah oglasi, vendar težko pomagajo. "Bi pa verjel, da tatovi tak zrezan kip odpeljejo prodat k severnim sosedom, kjer policija na to ni pozorna," še pravi Gorinšek.

Da je izvor surovine zelo težko izslediti, meni tudi strokovnjak za kriminaliteto dr. Bojan Dobovšek: "Gre za skupine, povezane s predelovalci takšnih materialov. Ti na črnem trgu te surovine prodajajo naprej, ker gre za cele verige, je izvor brona res težko določiti." Dodaja, da je kriza prisilila zasebni sektor, da kupuje čim ceneje - to pomeni na črnem trgu. Možnost, da je kip ukraden po naročilu za kakšnega zbiratelja, pa je po njegovem mnenju zanemarljiva.