V času olimpijskih iger so stari Grki za tri mesece odložili orožje, da bi omogočili varno potovanje športnikov in miren potek tekmovanj. Pravzaprav naj bi ideja za prireditev športnih iger nastala prav zaradi želje, da bi vojaki lahko prekinili boje, ne da bi ob tem delovali kot strahopetci. Ideja miru je ponovno oživela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar na žalost predvsem na simbolni ravni. Antični Grki premirja v več kot 1000 letih niso skoraj nikoli prekršili, v času modernih olimpijskih iger pa smo doživeli celo, da so te zaradi vojn odpadle.

Prehodil bo skoraj 6500 kilometrov

Že skoraj dvajset let je premirje v času olimpijskih iger sicer zapovedano z resolucijami ZN, ki jih pred vsakimi igrami podpiše vseh 193 držav članic generalne skupščine, vendar jih ne spoštuje nobena, ugotavlja Bates. Ker bo letos predlagateljica resolucije prav Velika Britanija kot gostiteljica naslednjih iger, si Bates želi, da bi britanska vlada v njej predstavila tudi konkretne iniciative za mir. A ker so njegova politična prigovarjanja v preteklosti naletela na gluha ušesa, se je odločil za drugačen pristop.

Aprila se je peš odpravil na pot od grškega Olimpa, rojstnega kraja olimpijskih iger, do Londona, kjer se bodo prihodnje leto odvijale poletne olimpijske igre. Prečkal bo 17 evropskih držav in poskušal pridobiti čim več političnega posluha za zavezo premirju. Za njim je že 2250 kilometrov. V Slovenijo, ki je sedma država na njegovi poti, je prispel v četrtek in se včeraj v Ljubljani sprehodil po Poti spominov in tovarištva. Družbo so mu delali učenci Britanske mednarodne šole, ki jih je pred pohodom poučil o zgodovini olimpijskega miru, in slovenski udeleženec zadnjih olimpijskih iger v Londonu leta 1948 Marko Račič.

Lord meni, da se stvari premikajo na bolje

Naš trenutno najstarejši olimpijec je pohvalil Batesova prizadevanja in z njim z veseljem delil kos poti, a za velike spremembe pri upoštevanju premirja ne vidi veliko možnosti. "Danes je na svetu toliko vojn, da je prekinitev spopadov skoraj nemogoča. Sam sem glede tega pesimist," je dejal 91-letni Račič.

Lord Bates pa vseeno vidi tudi upanje. "V zadnjih dveh letih sem o olimpijskem premirju že velikokrat govoril poslancem v britanskem parlamentu, prirejal sem srečanja in predavanja, vendar se nihče ni odzval z obljubo, da bo sprejel premirje. Odkar sem začel svoj pohod, pa so v vsaki državi, ki sem jih do zdaj obiskal, zagotovili, da bodo premirje ne le sprejeli, temveč tudi upoštevali. Dokler sem o tem le govoril in predaval, se ni zgodilo nič. Ko sem začel hoditi, pa so se stvari začele premikati, kar pomeni, da sem na pravi poti," je povedal Bates in dodal, da je z odzivi izjemno zadovoljen, saj je celo britanski premier dejal, da vidi olimpijsko premirje kot zgodovinsko priložnost.