Đogić je na sodišču pojasnil, da gre za izjave iz časa, ko je bila poleg že obstoječe islamske skupnosti na njegovo pobudo ustanovljena še Slovenska muslimanska skupnost. Šlo je za nekakšno osamosvajanje slovenskih muslimanov, ki ne priznavajo nadrejenosti Sarajeva. V zvezi s tem je v zapisu V mraku so vse krave črne navedel, da duhovniki (Islamske skupnosti v RS, op. p.) brez zadržkov širijo laži in klevete, da bi zmanipulirali vernike. In še, da je Porić v medijih izjavljal, da bo Slovenska muslimanska skupnost ugasnila čez nekaj mesecev. Ker se to ni zgodilo, "so si potem z vsemi silami prizadevali, da jo zadušijo z lažmi in spletkami". Za Porića je še navedel, da je izsiljeval in pritiskal na slovenske medije, da ne objavljajo Đogićevih izjav. Pri vseh teh izjavah je vztrajal tudi na zatožni klopi, prav tako pa tudi pri članku, objavljenem v Dnevniku, v katerem je Poriću očital neresnice in ga spraševal, kaj se je zgodilo s 6000 evri, ki jih je s tedanjega računa mešihata islamske skupnosti v Ljubljani preusmeril na bančni račun njihovega velenjskega odbora.

Porić mu je odgovarjal, da s preusmerjanjem tega denarja nima nič in da je napako zagrešila banka. Ta namigovanja in tudi drugi očitki so ga zelo prizadeli, sploh o duhovniških lažeh, ker je tudi sam duhovnik. Da so zasebnemu tožilcu Đogićevi zapisi prišli do živega, je na sodišču potrdil tudi aktualni slovenski mufti Nedžad Grabus. Tudi on ni skrival, da mu ustanovitev Slovenske muslimanske skupnosti ni pogodu. Đogićev zagovornik je med zaslišanjem priči pokazal Wikileaksov dokument, v katerem naj bi pisalo, da je Grabus nekdanjemu ameriškemu veleposlaniku v Sloveniji obtoženega predstavljal kot islamskega skrajneža. Mufti je odvrnil, da se tega ne spomni, očitke pa zavrnil.

Sodni senat, predsedovala mu je okrožna sodnica Alja Kratovac Prokopović, je na koncu odločil, da Đogić kaznivega dejanja ni zagrešil. Med drugim je povedala, da osamosvajanje slovenskih muslimanov očitno ni všeč ne Poriću ne Grabusu, imamo pa vsi, tudi Đogić, po ustavi vso pravico do samostojnega verskega združevanja. Sodba še ni pravnomočna.