Pri nekaterih so bolečine tako hude, da jih ne umirijo niti protivnetna zdravila, marsikomu pa kratijo tudi spanec. Na Inštitutu za medicinsko rehabilitacijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na področju ambulantne rehabilitacije v glavnem obravnavajo bolnike po poškodbah ali operativnih posegih. Okoli 20 odstotkov bolnikov prihaja k njim zaradi degenerativnih obolenj, kamor poleg bolečin v hrbtenici, kolkih, kolenih sodijo tudi bolečine v rami. Vodja, asist. dr. Nataša Kos, pravi, da bolnikom zagotavljajo strokovno rehabilitacijo v času, ko so v bolnišnici, in kasneje, če potrebujejo dodatno ambulantno oskrbo. "Naš cilj je doseči izboljšanje funkcije, boljšo kakovost življenja in osamosvojitev pri opravljanju življenjskih aktivnosti."

Bolečine v rami so po jakosti takoj za bolečinami pri ledvičnih kamnih. Tako močne in neprijetne bolečine spremljajo tudi kalcinacije. Zakaj nastanejo?

Pravega razloga za nastanek kalcinacij ne poznamo. Pogosteje se pojavljajo pri ljudeh, ki delajo ponavljajoče se gibe, kot so dvigovanje, prenašanje, delo z računalnikom... Skoraj najpogostejše so kalcinacije v področju kit rotatorne manšete. Zelo pogosto so v eni od teh kit (kita mišice supraspinatusa), ki je že po strukturi slabše prekrvljena in je zato bolj nagnjena k degenerativnim spremembam ter posledično h kalcinacijam.

Naj povem, da imajo ljudje velikokrat kalcinacije v ramenskih sklepih, ki pa ne povzročajo bolečin in drugih težav.

Kalcinacija napotuje na misel, da je obolenje lahko povezano s kalcijem, načinom prehranjevanja...

Ne, ni. Običajno se začne s poškodbo, lahko tudi minimalno. Posledično pride do odlaganja kalcija v kitah oziroma v mehkih delih okoli sklepa.

S težavami se srečujejo ljudje v srednjem starostnem obdobju, ki so še zelo aktivni, zato je kalcinacija zanje prava nadloga. Kako poteka bolezen?

Večinoma se res pojavlja po 40. letu. Med mlajšo populacijo prizadene v glavnem profesionalne športnike. Pri nas smo obravnavali odbojkarje, rokometaše in plavalke. Pravila o poteku bolezni ni. Pogosteje se težave pojavijo postopoma in se stopnjujejo. Lahko pa nastopijo nenadoma in takrat so običajno povezane s pojavom draženja mehkih tkiv.

Čim prej je treba opraviti rentgensko slikanje. Bolnika napotimo tudi na ultrazvočni pregled, ki mora biti dobro narejen, da zelo natančno pokaže, kje in kako velika je kalcinacija. Na ultrazvoku vidimo tudi, kako poteka vnetni proces na mehkih tkivih, pa tudi, ali je kje prisotna tekočina, razdražena kakšna kita, ali je kita pretrgana...

Kako bolečino umirimo in ramo spet razgibamo?

Pri zelo zelo močni bolečini si včasih pomagamo z blokado. Vedno priporočamo tudi hlajenje, čeprav vsem to ne prija. Obloge ali masiranje z ledom na tistem mestu, kjer je bolečina najhujša, pomagajo. Boleče mesto lahko masiramo s kosom ledu dve, tri minute in tako kot pri hladnih oblogah to ponavljamo nekajkrat na dan.

Glede na stopnjo obolelosti izberemo tudi različne oblike fizikalne terapije s ciljem zmanjšati bolečino. Tako lahko uporabimo diadinamske tokove, interferenčne tokove in v primerih, ko bolečina ni prehuda, tudi masažo z ultrazvokom.

Nov način zdravljenja kalcinacij je zdravljenje z udarnimi valovi, ki razbijajo kalcinacije. S fizikalnimi agensi (fizikalna terapija) kalcinacij ne odpravimo, zmanjšamo lahko le vnetje, ki je prisotno.

Vsem priporočam, naj poskušajo ohraniti gibljivost rame. Kadar bolečine niso tako hude, lahko gibljivost vzdržujemo z dnevnimi aktivnostmi, kot je na primer oblačenje. Dobro pa je, če se izogibamo ponavljajočim se gibom, kot je na primer umivanje oken, pomivanje tal… Pri teh opravilih je roka v takem položaju, da blago bolečino samo potenciramo.

Kaj pa naredimo, kadar tako boli, da ne moremo gibati in izgubljamo gibljivost?

Najprej moramo zmanjšati akutno bolečino, lahko z uporabo hladnih oblog ali masaže z ledom. Če je bolečina prehuda, pride v poštev tudi blokada. Poleg tega svetujemo tudi izometrične vaje in pasivno gibanje (pri tem si pomagamo z drugo roko). Po fizikalni terapiji bolečina običajno popusti.

Omenjate blokade. Stroka pri tem nima enotnega mnenja.

Blokade so zelo širok pojem. V nekaterih primerih jo damo na mesto, kjer najbolj boli, v drugih pa na mesto kalcinacije. Za blokade se odločamo individualno, v primerih, ko so bolečine res zelo hude, ko človek ne more več gibati in niti spati ne. Razlog so stranski učinki kortikosteroidov, ki se uporabljajo pri blokadah.

Ostanejo kalcinacije naše spremljevalke do konca življenja ali izginejo?

Težko napovemo, ali bodo izginile ali ne. Lahko se raztopijo same od sebe. V tem primeru je vnetje manj izraženo in bolečine izzvenijo. Z našo fizikalno terapijo zmanjšamo draženje in bolečino, kalcinacija se umiri in težav ni. Se pa lahko bolečina spet pojavi, če človek pretirava. S fizikalnimi terapijami lahko zmanjšamo bolečino in vzdržujemo gibljivost. Pomembno pa je, da začnemo terapijo takoj, ko začutimo bolečine v rami.

V katerih primerih pa se odločijo za operativni posegi?

Operativni posegi so v primeru kalcinacije skrajni ukrep. Artroskopsko operirajo pri res hudih bolečinah in močno omejenem gibanju.