V elektronskem sporočilu, ki so ga iz Dursa včeraj posredovali novinarjem, smo namreč opazili, da je pripeti dokument nastal na Šircljevem računalniku. Iz lastnosti datoteke, gre za Dursovo sporočilo za javnost o poostrenem nadzoru nad plačevanjem prispevkov, je razvidno, da je Šircelj dokument ustvaril v ponedeljek dopoldne, z Dursa pa so ga novinarjem poslali dva dni kasneje.

Kako je to mogoče v luči dejstva, da uslužbence Dursa k varovanju podatkov in informacij zavezujejo strogi notranji predpisi tudi o ravnanju z dokumenti, smo včeraj vprašali tako direktorico Dursa kot Širclja. Medtem ko nam je Centa-Debeljakova zatrdila, da v ponedeljek dopoldne nikakor "ni ustvarjala dokumentov na svojem, službenem ali računalniku Andreja Širclja", saj do nobenega od njih ni imela dostopa, je avtorstvo dokumenta zanikal tudi Šircelj. "V ponedeljek sem šel z avstrijske strani čez Vršič v zavetišče pod Špičkom, naslednji dan pa sem pot nadaljeval na Jalovec. Računalnika nisem uporabljal od petka," je zatrdil Šircelj, ki je prepričan, da gre za ponaredek. Glede na to, da je bilo sporočilo medijem posredovano z elektronskega naslova službe Dursa za odnose z javnostmi, bi lahko avtorstvo datoteke zelo verjetno ponaredili le na Dursu. Ali bodo ti iskali storilca morebitnega kaznivega dejanja, bomo Durs povprašali danes.

Četudi na Dursu poudarjajo, da razpolagamo "z informacijami, ki absolutno niso točne", odpira primer več vprašanj. Ključno je povezano z morebitnim Šircljevim dostopom do podatkov iz Dursa. Šircelj namreč nastopa v več vlogah, kjer bi mu to lahko prinašalo določene prednosti. Je solastnik podjetja Šircelj Consulting, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem, poleg tega je svetovalec uprave Gorenjske banke. V poslovni javnosti se sicer že dalj časa govori o Šircljevem domnevnem vplivu na delo Dursa, med drugim je o njegovem posredovanju, na podlagi katerega naj bi Vegrad pridobival dovoljenja Dursa za odlog plačila prispevkov med letoma 2005 in 2008, spraševal tudi poslanec Tadej Slapnik. Šircelj je takrat Slapnikove navedbe sicer odločno zavrnil.

Prav tako je vprašanje, kaj bi sporočilo, v katerem se je Durs pohvalil z dodatno poostritvijo nadzora nad neplačevanjem prispevkov, sploh počelo na Šircljevem računalniku. Kot so nam pojasnili na Dursu, Šircelj z njimi ni v nikakršnem poslovnem odnosu: "Davčna uprava Republike Slovenije z Andrejem Šircljem (ali njegovim podjetjem) nima sklenjene ne svetovalne ali kakršne koli druge pogodbe, zato Andreju Širclju tudi ni izplačala kakršnega koli izplačila."

Zanimivo je, da razpravo v parlamentu o neplačevanju socialnih prispevkov vseskozi spodbuja ravno poslanska skupina SDS, ki je na to temo zahtevala tudi sklic izredne seje pristojnih odborov. Da Širclja področje davkov zanima, ni skrivnost. V času vlade Janeza Janše je bil najprej sekretar za davke v kabinetu predsednika vlade, nato pa sekretar ministrstva za finance, ko je to vodil Andrej Bajuk. V primeru zmage SDS na prihodnjih volitvah bo Šircelj prevzel vodenje ministrstva za finance, kot je sam dejal, bo v primeru zmage SDS "funkcijo ministra z veseljem in odgovornostjo prevzel". Danes pogosto komentira delo aktualnega finančnega ministra Franca Križaniča, nadrejenega Centa-Debeljakovi.

katja.svensek@dnevnik.si, primoz.cirman@dnevnik.si