Avstrijsko tožilstvo je obtožnico vložilo zoper pet osumljencev. Riedlu in Wolfu očita vpletenost v podkupovanje, Riedl pa naj bi v Slovenijo osebno prinesel 900.000 evrov za stranko SDS in jih izročil Jožetu Zagožnu.

Riedl je zanikal navedbe, da je komur koli ponudil podkupnino. "Nikoli nisem dal ali ponudil denarja niti g. Zagožnu niti komur koli drugemu ali uporabil nezakonitih ukrepov z namenom, da bi Patria dobila posel v Sloveniji," je zapisal Riedl. Da bi mu Riedl obljubil, ponudil ali izročil kakršenkoli denar, je za TV Slovenija že zanikal tudi Zagožen, ki naj bi bil po lastnih navedbah v času, ko naj bi mu Riedl izročil denar, v Avstraliji.

Wolf je danes ponovil, da ni nikogar podkupil ali se o podkupnini sploh pogovarjal, ne ve tudi, član kakšne kriminalne združbe naj bi bil. Kot je dodal, je "to tako neumno, da tega ne bom niti komentiral". Zanika pa, da bi dal na razpolago svoje bančne račune, da bi prikrili resnične prejemnike sredstev, kar omenja obtožnica. Kot je pojasnil, da s Hansom Wolfgangom Riedlom poslovno sodeluje.

O obtožbah zoper zgoraj navedene smo poročali že v Dnevniku. Vse o aferi Patria si lahko preberete na enem mestu.

SDS: Nihče iz stranke ni bil pooblaščen za dogovore s Patrio

Ob obtožnici ugotavlja, da se v Sloveniji znova bližajo volitve in se zato vse začenja znova. Le da naj bi zdaj Riedl dal Jožetu Zagožnu 900.000 evrov, nazadnje naj bi bil sam tisti, ki naj bi Janezu Janši dal 300.000 evrov. Če imajo dokaz, zakaj ga ne dajo na mizo, se sprašuje Wolf, ki poudarja, da se z Janšo še nikoli ni srečal ali z njim govoril.

Wolfov odvetnik Markus Singer pričakuje, da bo obtožnica umaknjena in bo Wolf spoznan za nedolžnega.

Lastnik družbe Rotis Ivan Črnkovič je v izjavi zatrdil, da "pri teh igrah in pri teh zadevah" nikoli ni bil zraven in da zato o tem nič ne ve.

Obtožnica namreč govori tudi o tem, da naj bi obtoženi s preplačilom lokalnemu partnerju Rotis za opravljene storitve zagotovili pet-odstotni dobiček, ki naj bi ga nato Črnkovič razdelil še med Antona Krkoviča, Jožeta Zagožna in stranko SDS.

"O tem ne vem nič. Do mene takšna informacija nikoli ni prišla in nikoli me nihče ni vprašal, če bom to naredil," zagotavlja Črnkovič. Vse, kar je v zvezi s provizijo, je po njegovih besedah zastopniška provizija v pogodbi, ki jo je dobil Rotis.

Obtožnica glede na slovenski prevod, ki ga objavlja spletni portal MMC RTVS, sicer navaja, da so med hišnimi preiskavami v Sloveniji v Črnkovičevem računalniku odkrili zapis, ki je nastal 3. septembra 2005, in navaja: "JZ + TK + IC + Stranka. Po računu Profit se deli vse stroške, +5 % profit Rotis potem pa na štiri enake dele po računu".

Kot navaja obtožnica, je iz pregleda teh dogodkov razvidno, da je bila najpozneje na sestanku 1. septembra 2005 zagotovljena "nagrada" za pomembnega nosilca odločanja, zlasti pa za stranko Ivana Janeza Janše, SDS, "in to veliko pred dejanskim vabilom k oddaji ponudb ministrstva za obrambo 15. decembra 2005 za potegovanje na javnem razpisu za nakup 135 oklepnih transportnih vozil".

S SDS so sporočili, da ni bil s strani stranke nihče pooblaščen za dogovore v zvezi s Patrio, niti se SDS ni kakor koli vpletala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za Slovensko vojsko.

Erjavec: "Če se je za mojim hrbtom kar koli dogajalo mimo razpisa, bi bilo prav, da to ugotovi sodišče"

Brigadir Slovenske vojske Anton Krkovič je dejal, da avstrijske obtožnice ni prebral in je zato ne more komentirati. Glede na to, kar mu preberemo iz obtožnice, pa sklepa, da gre za prepis iz slovenskega obtožnega predloga. Slovenci ga namreč, kot je ponovil, obtožujejo samih "nedoločenih stvari", zato želi, da se te zadeve na sodišču čim prej razčistijo.

Krkovič tudi zagotavlja, da se nikoli ni udeležil nobenega sestanka v zvezi s tem, razen že znanega neformalnega srečanja na HSE, na katerem so se začeli pogovarjati glede kandidature na razpisu. Ni bilo pa govora o "kakšnem poslu ali delitvi". Obtožnica namreč navaja, da se je med drugimi tudi Krkovič 1. septembra 2005 udeležil sestanka, ki naj bi bil namenjen predvsem dogovoru o tem, kdo bo dobil kolikšen delež denarja od provizije, ki jo bo izplačala Patria, kar bi "omogočilo podpis pogodbe med Patrio in podjetjem Rotis".

Tudi nekdanji obrambni minister Karl Erjavec pričakuje, da bo avstrijsko pravosodje čim prej izpeljalo in dokončalo sodni postopek v zvezi z obtožnico, da se "ugotovi resnica oziroma utemeljenost obtožnice". Izbira oklepnikov je po navedbah Erjavca potekala preko mednarodnega razpisa in je bila Patria izbrana, ker je bila njena ponudba po vseh kriterijih najugodnejša.

"Če se je za mojim hrbtom oziroma v ozadju kar koli dogajalo mimo razpisa, bi bilo prav, da to ugotovi sodišče v sodnem postopku in tudi izreče ustrezno sodbo," je za STA še navedel Erjavec.