Analiza finančnega stanja družb iz skupine Perspektiva FT razkriva, da z dolgoročnimi posojili svoje poslovanje financira le CGP-GIP, medtem ko poslovanje preostalih družb temelji zgolj na kratkoročnih posojilih. Konec lanskega decembra so imela analizirana podjetja iz sistema Perspektiva FT sicer za nekaj manj kot 160 milijonov evrov kapitala, vendar pa so trenutne finančne razmere nekoliko slabše. Od začetka leta je namreč delnica Petrola, v kateri imata oba holdinga Vizija investiranih za okoli 30 milijonov evrov sredstev, izgubila petino vrednosti, medtem ko je njun delež v Luki Koper letos izgubil že tretjino vrednosti.

Tako ne preseneča, da holdinga Vizija in Perspektiva FT iz finančnih težav vse bolj rešujejo njihove hčerinske družbe. Lisca, CGP, IGM Strešnik in VGP Novo Mesto bodo namreč letos za izplačilo dividend namenili kar 4,3 milijone evrov oziroma le nekoliko manj, kot je znašal njihov celotni lanskoletni dobiček.

Hčerinske družbe pa holdingov Vizija in Perspektive FT ne rešujejo le z dividendami. Številne namreč vse bolj prevzemajo tudi vlogo "pomožnih" holdingov in namenjajo desetine milijonov evrov za nakupe finančnih naložb. Večji del od 58 milijonov evrov posojil novomeško gradbeno podjetje CGP namreč ni najelo za financiranje svoje osnovne dejavnosti, temveč za nakup delnic NLB, Petrola, Hidrotehnika in Lisce. Samo lani so denimo CGP, Tiskarna Novo Mesto in družba IGM Strešnik skupno namenili kar okoli 15 milijonov evrov za nakup delnic NLB. Odstotek NLB jim je prodala družba Sava Invest (nekdanja Sava Projekt), za katero naj bi prav tako stal Južna. Poleg delnic NLB je IGM Strešnik v začetku leta kupil tudi družbo CGP Invest, ki je imela po zadnjih podatkih za šest milijonov evrov manj premoženja kot dolgov. Le kratek čas po nakupu si je IGM pripojil Strešnik CGP Invest ter prevzel vso njegovo premoženje in dolgove, s čimer je družbo rešil pred stečajem.

matjaz.polanic@dnevnik.si