Helikoptersko reševanje ponesrečenih smučarjev poteka tako, da helikopter poišče primeren prostor za pristanek nekje v bližini smučišča, ponesrečenca nato z mesta nesreče prepeljejo "po tleh" do helikopterja, ki ga odpelje na zdravljenje v bolnišnico. Ob zagotovilu stalne ekipe nujne medicinske pomoči z zdravnikom letalcem in gorskim reševalcem pa bo med počitnicami mogoče reševati tudi iz lebdečega helikopterja.

"To pomeni, da bo helikopter poletel neposredno nad ponesrečenca, reševalec se bo po vrvi spustil do njega, ga dvignil v helikopter, ki ga bo takoj odpeljal na zdravljenje. S tem bistveno skrajšamo čas reševanja, ki je za ponesrečenca tudi precej manj boleč in neprijeten," je razložil Jani Bele z Gorske reševalne zveze Slovenije.

Velik problem še vedno ostaja povsem nov, a zaradi pridobivanja ustreznih dovoljenj neodprt heliport na novi garaži jeseniške bolnišnice. Večino ponesrečencev namreč s helikopterjem prepeljejo prav v to bolnišnico, helikopter pa zdaj pristaja kakšnih 500 metrov stran, tako da ponesrečenca do bolnišnice pripeljejo z reševalnim vozilom. "Tako bo še vsaj dober mesec," je potrdil direktor bolnišnice Igor Horvat.

Gorski reševalci imajo letošnjo zimo sicer manj dela kot lansko katastrofalno zimo, ko je pod plazovi umrlo sedem ljudi. V letošnjem koledarskem letu so imeli sicer le 34 akcij, v nesrečah sta umrla dva gornika. "Čeprav je tudi to zimo zapadlo precej snega, se je ta hitro sprijel, naredile so se dobre, stabilne razmere.

Je pa težava ta, da take razmere v gore pritegnejo ogromno ljudi, mnogi se na zahtevne ture podajo brez primerne opreme. Kredarica je lahko dostopna, marsikdo pa se potem zgolj z malimi derezicami in pohodnimi palicami poda kar na vrh Triglava, kar pa je zelo nevarno in je lahko tudi usodno," pred sicer na videz lepimi, a še vedno zimski razmerami opozarja Jani Bele.

Velika težava so tudi smučarji, ki se podajo zunaj urejenih smučišč. Tudi tega je zaradi naravnih razmer letos zelo malo. "A nov sneg bo še zapadel, mnogi kar čakajo, da ga zapade pol metra in se potem takoj podajo zunaj urejenih smučišč, kar pa je najbolj nevarno, saj se svež sneg najhitreje plazi," je še dodal Jani Bele.