Medtem ko pri Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek) pravijo, da se število motenj v zadnjem obdobju povečuje, izdajatelji programov in operaterji, ki zaradi tega doživljajo tudi znatno gospodarsko škodo, pričakujejo, da bodo pristojna ministrstva ustrezno odreagirala.

Na Apeku odprtih 450 prijav

"Opažamo, da se stanje po digitalnem preklopu ni izboljšalo. Na podlagi meritev ugotavljamo, da Italija ne spoštuje mednarodnih sporazumov, ki urejajo uporabo radijskih frekvenc, saj oddaja digitalne televizijske multiplekse tudi na kanalih, ki so v obmejnem območju dodeljeni Sloveniji ali Hrvaški. Številni italijanski izdajatelji tako obratujejo na mednarodno neusklajenih in torej nelegalnih frekvencah," opozarjajo pri Apeku in dodajajo, da dovoljenja za takšno početje izdajajo kar italijanski organi, pri tem pa se sklicujejo na italijansko zakonodajo. "In to je bistvo vseh težav. Ker Italija ni vgradila vseh mednarodnih pogodb v svoj pravni red, uporablja radiofrekvenčni spekter v nasprotju z mednarodnimi sporazumi in določili Mednarodne telekomunikacijske zveze. Zaradi tega slovenski poslušalci in gledalci na obmejnem območju z Italijo ne morejo gledati ali poslušati nobenega slovenskega programa brez motenj, ki obenem povzročajo tudi znatno gospodarsko škodo slovenskim operaterjem in izdajateljem programov," so prepričani pri Apeku. Kot ugotavljajo, se število primerov motenj iz leta v leto povečuje. Trenutno imajo odprtih 450 prijav, ki so jih že posredovali italijanski administraciji.

Sponka TV toži Berlusconijev imperij

Kot nam je povedal direktor organizacijske enote Oddajniki in zveze na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) Miran Dolenec, so v zadnjem obdobju največ motenj zaznali po 3. decembru, ko je tudi Furlanija - Julijska krajina izvedla digitalni preklop. "Skozi vsa ta leta se zgražamo nad italijanskim početjem. V analognem svetu si ob motnjah sliko še nekako videl in tudi prejel informacijo, v digitalnem svetu pa je učinek teh motenj veliko hujši, saj ostaneš brez slike. Ravno v teh dneh opravljamo meritve ob italijanski meji, da bi lahko ocenili, kolikšen del občinstva je prizadet zaradi motenj, ki jih povzročajo italijanski signali. Gledalci lahko sicer velikokrat sami izločijo motnje tako, da preusmerijo antene. Vendar pa nikoli ne veš, koliko časa bo takšna rešitev delovala," meni Dolenec. Ker italijanske motnje RTVS povzročajo dodatne stroške, Dolenec pričakuje, da bodo Apek in pristojna ministrstva ustrezno odreagirala.

Najbolj odmevno tožbo zaradi motenja signalov je že septembra 2009 vložilo podjetje Domates, ki je lastnik slovenskega programa Sponka TV. Ker je italijanski Mediaset z oddajanjem programa Italia 1 motil njihov kanal, se je Domates odločil za tožbo zoper Berlusconijev medijski imperij v višini pol milijona evrov. "Mediaset smo tožili, ker je nelegalno uporabljal analogni kanal, ki je bil na javnem razpisu dodeljen naši televiziji. Še vedno čakamo na obravnavo," nam je v petek povedal direktor Sponke TV Matjaž Dodič. Kot so nam še sporočili z Apeka, so se na italijanskih sodiščih v zadnjem obdobju pojavile tudi tožbe proti slovenskim radijskim postajam. "Italijanski izdajatelji, ki obratujejo na mednarodno neusklajenih frekvencah, zdaj tožijo slovenske izdajatelje, ker ti z uporabo mednarodno usklajenih frekvenc segajo na ozemlje Italije," pravijo na agenciji, ki o vseh težavah obvešča ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo, ministrstvo za zunanje zadeve ter državno pravobranilstvo.