Publicist Igor Omerza namreč ni mogel dobiti določenega materiala iz arhiva, ker je direktor Sove ta material označil z oznako tajno, ker naj bi razkritje teh podatkov lahko imelo škodljive posledice za državo. Zato je Janez Janša pozval  k razrešitvi direktorja Sove in direktorja Arhiva RS. "Slovenija ima zakon o arhivih in od avgusta lani dva organa tega zakona ne spoštujeta in to tudi priznata. To je začetek državnega udara," je dejal Janša.

Na vprašanje voditeljice Radia Slovenija, za kakšne podatke bi lahko šlo, je Janša odgovoril, da ne ve, ga pa čudi, da to ve premier Borut Pahor. "Zakon o arhivu daje Pahorju enake pravice do vpogleda kot Omerza, ki mu je bila ta pravica odvzeta. Predsednik vlade, ki pa sploh ni zaprosil za vpogled, pa sedaj razlaga, kaj je v teh dokumentih, kar je dodatna nezakonitost," je povedal Janša. "To gradivo je bilo namreč nezakonito vzeto iz arhiva in 19. oktobra lani prenešeno v kabinet, kjer je ostalo 20 dni. Kaj se je tam dogajalo, ne vem, očitno pa je gradivo Pahor prebral."

"Po kuloarjih kroži nekaj interpretacij, ki pa so čisto nakladanje"

Kar se tiče razlage, da bi ti podatki, če bi prišli v javnost, lahko ogrozili nacionalne interese, je to po mnenju Janše za lase privlečeno. "Po kuloarjih kroži nekaj interpretacij, ki jih je širil tudi sam premier, da naj bi šlo za imena ljudi, ki naj bi pomagali Jugoslaviji v obdobju pred sklepanjem Osimskih sporazumov. Ti ljudje še vedno živijo v Italiji in razkritje bi jim lahko danes škodovalo," je povedal Janša.

"To je čisto nakladanje. Gre za gradiva, povezana s sosednjo Avstrijo, in sicer za obodbje med leti 78 in 82. To obdobje je zaznamovalo več terorističnih akcij nekdanje jugoslovanske obveščevalne službe. V teh dokumentih so imena koroških Slovencev, ki so bili vpleteni v te akcije, " je zatrdil Janša.

"Ti dokumenti so bili že objavljeni, objavila jih je SDS ob interpelaciji zoper predsednika Danila Türka. Torej ne gre za zaščito tistih, ki so v akcijah sodelovali, pač pa za tiste, ki so to zasnovali. In tudi če bodo ti podatki postali javni, ne bomo nikoli izvedeli, kaj je bilo morda ven vzeto v času, ko so bili ti dokumenti na vladi," je zaključil Janša.

Janša: Cerkev tukaj ni za to, da se ukvarja z materialnim svetom

V nadaljevanju pogovora je voditeljica predsednika SDS vprašala tudi o dogajanju v mariborski nadškofiji, ki naj bi bila po nekaterih podatkih zadolžena celo za 700 milijonov evrov. Janša je dogajanje postavil v kontekst širšega vzorca, iz katerega "žal ne moremo izvzeti niti dela slovenske cerkve."

"Moje osebno mnenje je, da cerkev ni za to, da se ukvarja z materialnim svetom. Moralna moč slovenske katoliške cerkve je bila neprimerno večja v času, ko je bila ta revna," je povedal Janša in dodal, da bodo težave mariborske nadškofije negativno vplivale na moralno avtoriteto slovenske cerkve.

Janša dobiva sodne pozive zaradi prekrškov, ki jih delajo ti "tipi"

V zaključku intervjuja je beseda tekla tudi o treh umetnikih, ki so prevzeli ime Janez Janša. Predsednik SDS je povedal, da ni videl še nobene njihove umetniške stvaritve, da pa umetniku, če je ta dober, ni potrebno privzemati tujih imen.

"Še največ opravka z njimi imam, kadar se poštar zmoti in dobivam pozive na sodišče zaradi prekrškov, ki jih ti tipi delajo," je še povedal "originalni" Janez Janša.