Janša je zagotovil, da ne gre za neke pavšalne govorice, a ker nekatere podatke še preverjajo, kaj več ni želel povedati. Bodo pa po vsej verjetnosti zadevo razčiščevali na parlamentarnem odboru za obrambo, saj naj bi SDS zahtevala izredno sejo odbora.

Na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski so včeraj izrazili le začudenost nad takšnimi izjavami. Edine menjave, ki se v teh dneh dogajajo v vojski, so bile javno napovedane že v začetku meseca. Nov namestnik načelnika generalštaba je tako postal kapitan Renato Petrič, ki je bil vojaški predstavnik pri Natu in EU v Bruslju, na tem mestu pa ga je zamenjal generalmajor Alan Geder. Brigadir Milko Petek, ki je bil namestnik poveljnika poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje je postal obrambni predstavnik v OZN, na njegovo mesto pa je prišel brigadir Martin Jugovec. Še najbolj odmevna je bila napoved zamenjave na vrhu 1. brigade, kjer bo polkovnika Dobrana Božiča, ki bo prihodnje leto prevzel poveljevanje 15. kontingentu SV na misiji ISAF v Afganistanu, zamenjal brigadir David Humar, ki je bil poveljnik Natovega poveljstva v Skopju. Poveljnik operativnega centra je postal brigadir Dragan Bavčar. "Vse prerazporeditve so bile načrtovane in izvedene skladno s karierno potjo v Slovenski vojski," še pravijo v Slovenski vojski.

Če bi sledili analogiji nekdanjega obrambnega ministra in nekdanjega premierja, je bil kapitan Renato Petrič za Janševo politično opcijo sporen že leta 2006 in zato ni bil povišan in imenovan za načelnika generalštaba, kljub temu, da se je ponujal kot najbolj logična izbira. Petrič je vojaško šolanje končal v bivši Jugoslaviji in nato od leta 1983 do 1989 poveljeval na patruljni ladji. Podobno "usodo" deli David Humar, ki je kot prvi slovenski častnik poveljeval kakšnemu Natovemu poveljstvu, saj je končal srednjo vojaško šolo in leta 1990 diplomiral na vojaški akademiji v Beogradu. Ne more pa se "pohvaliti" z bogato vojaško kariero v JLA. Brigadirja Milko Petek in Dragan Bavčar sta sodelovala v ekspertni komisiji za izbiro osemkolesnega oklepnika, ki je na koncu izbrala Patrio, Alan Geder pa je veteran vojne za Slovenijo in pripadnik teritorialne obrambe od leta 1988.