"To ne pomeni, da med Romi ni nobenega policista ali policistke, morda so, a nihče od teh policistov javno ne prizna svoje etične pripadnosti. Sramujejo se je. Jaz sem nanjo ponosna, kot sem tudi ponosna na svoje delo," pravi Nataša Brajdič Slivšek.

Trnova pot do uspeha za romske ženske

V policiji je že dobrih šest let. Začela je na terenu v občini Krško, kjer je delala z romskimi otroci. Pravi, da je romski svet drugačen od sveta, ki ga pozna večinsko prebivalstvo Slovenije, zato je pogovor zelo pomemben. "Govorili smo o delu policije, saj večina policiste dojema kot slabe. Poleg tega pa sem jih in jih še vedno spodbujam k nadaljevanju šolanja in jim poskušam vcepiti delovne navade," o svojem delu razlaga Nataša.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal meni, da je prav s takim načinom dela policija v zadnjih letih naredila ogromen korak naprej. S tem, ko se danes mnogi policisti pod vodstvom Nataše Brajdič Slivšek učijo romske kulture in ko policisti Rome učijo slovenščine, se med seboj bolje razumejo. "Rezultat tega je manj konfliktov, manj problemov in njihovo lažje reševanje ter manj kaznivih dejanj," zagotavlja Kresalova.

Nataša Brajdič Slivšek meni, da ženska, sploh pa romska ženska, danes zelo težko uspe. "Zato bi rada in tudi delam na tem, da čim več Romov in Rominj konča osnovno šolo in nadaljuje šolanje, saj mnogi ne končajo niti osnovne šole, ker njihovim staršem izobrazba ni pomembna. Menim, da sama dajem dober zgled in pripomorem k določenemu napredku znotraj romske skupnosti," pripoveduje Nataša in hkrati priznava, da ji na tej poti ni bilo vedno lahko, saj se je kot romska ženska morala še toliko bolj dokazovati kot njeni moški sodelavci.

"Če ne bi bila policistka, bi verjetno beračila"

Prav taki zgledi so pomembni, pravi predsednik republike dr. Danilo Türk. "Nataša je prav s svojim zgledom povedala nekaj zelo pomembnega zelo velikemu številu ljudi. Tisto, kar je ona naredila na osebni ravni, bi morali pri nas narediti kot nekaj organiziranega in skupnega," meni. Pravi, da se bo kot predsednik tudi sistematično zavzemal za večjo aktivnost romskih žensk, ker verjame, da je pri nas to mogoče, kot primer dobre prakse pa izpostavlja prav občino Krško, kjer je delovala Nataša. "Med Romi v Sloveniji je veliko dobre volje in tudi nekaj že vidnega napredka, tako da je to realna strategija za naprej," je ob svetovnem dnevu človekovih pravic poudaril predsednik dr. Türk. A tako predsednik Türk kot varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik priznavata, da smo v Sloveniji še daleč od tega, da bi bile človekove pravice uresničene, in da nas na tem področju čaka še dolga pot. Ob tem Čebašek-Travnikova izpostavlja neenake obravnave ter krivice, ki se celo v šoli dogajajo prav romskim otrokom.

Kako dolga je še pot do enakih možnosti in uresničitve človekovih pravic za mnoge etične skupine pri nas, nakazuje prav Nataša, ko pravi: "Če ne bi končala šolanja in ne bi bila policistka, bi se verjetno zgodaj poročila, imela veliko otrok in skupaj z njimi beračila, tako kot toliko romskih žensk."