Sodnice denar ni zanimal

Zaslišanje na policiji ni bilo pravo zaslišanje, saj so ga potem, ko so potrdili njegovo identiteto ter ga seznanili z evropskim nalogom za izročitev Švedski, aretirali.

Okrog enih so ga v policijskem kombiju pripeljali na westminstrsko kazensko sodišče, kjer je moral ob dveh stopiti pred pristojnega sodnika, ki je preučil švedsko zahtevo o izročitvi in pritožbo njegovega advokata. Čeprav so pričakovali kratko zaslišanje, med katerim naj bi sodnica določila varščino, ki jo je bilo zanj pripravljeno položiti pet imenovanih znanih Britancev (med njimi novinar, filmar, profesorica… - pripravljeni so bili položiti po 20 in več tisoč funtov) ter en neimenovan privrženec (ta je bil pripravljen položiti 80.000 funtov), da bi Assange pravno izpodbijal izročitev s prostosti, se je zaslišanje zavleklo. Malo po tretji uri je sledil šok - jamščina je bila zavrnjena.

Sodnica naj bi imela pomisleke - v to so jo očitno prepričali predstavniki švedskega tožilstva - zaradi Assangeovega "nomadskega življenja". Ker nima stalnega naslova v Veliki Britaniji (njej je dal naslov v Avstraliji), bi zato lahko na skrivaj odšel iz Britanije. V skrbeh naj bi bila tudi za njegovo varnost. Po črki britanske zakonodaje mora pristojno sodišče švedsko zahtevo in Assangeovo pritožbo obravnavati najkasneje v 28 dneh po tem uvodnem zaslišanju. Obravnavalo jo bo 14. decembra.

Julian Assange najodločneje zanika obtožbe obeh Švedinj, od katerih ena - med drugim - trdi, da jo je posilil, druga pa, da jo je spolno nadlegoval. Assange ne zanika, da je z njima imel spolne odnose, poudarja pa, da sta z njim spali prostovoljno - ena petnajstega, druga sedemnajstega avgusta letos. Na policiji sta ga prijavili 19. avgusta, potem ko sta se spoznali in izvedeli druga za drugo. Assange pravi, da gre samo za blatenje njegovega imena kot posledica objavljanja ameriških diplomatskih depeš na Wikileaksu, njegovi advokati pa, da švedska zahteva o izročitvi ni nič drugega kot švedsko politično nastopaštvo.

Strah pred Američani

Poučeni na Švedskem pravijo, da so obtožbe proti Assangeu absurdne in da ga na podlagi tega, kar je znano o obtožbah, nikoli ne bodo spoznali za krivega. Izročitve Švedski se Assange brani zato, ker se boji, da bi ga Švedi izročili ZDA (te izročitve niso zahtevali od nikogar), kjer bi ga nekateri desničarski politiki najraje linčali. Eden je že izjavil, da si ne zasluži ničesar drugega kot usmrtitve, razvpita Sarah Palin, ki vpije, da ima Assange krvave roke, pa trdi, da bi ga morale ZDA preganjati enako kot pripadnike Al Kaide in teroriste.

Podobno zaskrbljena je zaradi objave zadnjih dokumentov s strateškimi podrobnostmi tudi britanska vlada, ki pa je veliko previdnejša in zmernejša v svojih obsodbah, čeprav tudi v britanskem tisku ocenjujejo, da je ta depeša do zdaj najbolj "občutljiv" izmed dokumentov, ki jih je objavil Wikileaks.

Assange naj bi bil ta teden v stikih z avstralskim veleposlaništvom, da bi kot avstralski državljan zahteval konzularno in drugo pomoč, do katere je upravičen, verjetno predvsem zato, da bi bil - v primeru izročitve Švedski - avtomatično tudi na Švedskem upravičen do konzularne pomoči.