Največ se je včeraj ugibalo o četrtem pridržanem, po naših podatkih naj bi šlo za Ota Brgleza, direktorja slovenjgraškega podjetja Kograd-Igem, ki pa je bil do večera že izpuščen. Zaradi varovanja podatkov policija ni želela razkriti, kaj preiskuje, po naših zanesljivih informacijah pa preiskujejo poslovanje domnevno nezakonite transakcije in vsebino posameznih poslov med družbami Merkur, Merfin, Mersteel, BK Kapital, HTC Dva, Kogram-Igem, Factor leasing in Hypo Leasing. S posli med temi podjetji se je financiral propadli menedžerski odkup Merkurja, pri tem pa naj bi nastalo skupaj za okoli 130 milijonov evrov premoženjske škode.

Merkur oškodovan z nepremičninskimi posli

Osumljencem policija očita storitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter več kaznivih dejanj pranja denarja. Za storitev prvega kaznivega dejanja je, če je bila povzročena velika premoženjska škoda, storilcem zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let zapora. Za kaznivo dejanje pranja denarja velike vrednosti pa do osem let zapora in denarna kazen. Kriminalisti so opravili 28 hišnih preiskav na območju petih policijskih uprav, od tega so preiskali prostore sedmih fizičnih oseb, 15 pravnih oseb ter pet osebnih vozil.

Po naših podatkih nacionalni policijski urad Binetu Kordežu očita, naj bi si kot družbenik Merfina (prek svojega podjetja BK Kapital, ki ima v lasti četrtino Merfina) protipravno pridobil premoženjsko korist in pri vodenju Merkurja zlorabil svoj položaj. Podobno naj bi očitali tudi Marti Bertoncelj kot direktorici Merfina. Do oškodovanja Merkurja naj bi prišlo z nepremičninskimi posli, v katere so bila vpletena zgoraj omenjena podjetja.

Kot smo razkrivali v zadnjih letih, je financiranje menedžerskega prevzema Merkurja temeljilo predvsem na nepremičninah nakelskega trgovca. Že letno poročilo Merkurja za leto 2009 razkriva več kot 100 milijonov evrov vredno oškodovanje Merkurja zaradi poslov s HTC Dva, ki je očitno služil kot vzvod za financiranje menedžerskega odkupa prek posojilnih poslov in ustvarjanjem razlik v vrednosti nepremičnin. Družba HTC Dva je bila namreč uporabljena kot posrednica za poplačilo obveznosti Merfina do bank, pri čemer je vračila dejansko financiral Merkur.

Trgovski center prek obvoza do Ročnika

Po naših informacijah je ena od ključnih točk dosedanje kriminalistične preiskave transakcija s trgovskim centrom Primskovo v Kranju. Merkur je sredi leta 2008 za zgolj 8,7 milijona evrov ta trgovski center prodal družbi Merfin. Ta ga je skupaj s pripadajočim zemljiščem preprodal družbi Kograd Igem in samo s tem poslom ustvaril devet milijonov evrov dobička. Ker je Merfin trgovski center preprodal v manj kot letu dni, bi moral sicer razliko v ceni plačati Merkurju, vendar Kordež kot predsednik uprave Merkurja, tega nikoli ni zahteval. Tudi Kograd Igem ni ostal lastnik trgovskega centra Primskovo, saj ga je lani brez dobička preprodal naprej, po naših informacijah kar Merkurju. Po neuradnih podatkih naj bi pri preprodajah trgovskega centra skupaj nastalo za več kot enajst milijonov evrov razlik v ceni in s tem oškodovanja Merkurja.

Nekajkrat večji nepremičninski podvig pa je Bine Kordež opravil konec preteklega leta, ko je na do tedaj neznano družbo HTC Dva prenesel deset Merkurjevih trgovskih centrov v skupni vrednosti čez 100 milijonov evrov. Le nekaj dni po prenosu nepremičnin je Merkur družbo HTC Dva prodal Merfinu, ta pa z 8,5 milijona evrov dobička družbi Factor leasing. Do tega dobička bi bil prav tako upravičen Merkur, vendar Kordež ni zahteval plačila razlike v ceni. Tik preden je sredi oktobra HTC Dva na sodišče poslal predlog za svoj stečaj, je lastništvo trgovskih centrov prešlo na Hypo Leasing, ki je odstopil od lizinške pogodbe s HTC Dva in ki je bil tudi prvotni financer izgradnje trgovskih centrov.

Merkur HTC Dva posodil tudi 190 milijonov evrov

Na HTC Dva pa niso končale le Merkurjeve nepremičnine, temveč tudi skoraj 190 milijonov evrov posojil. V letu 2009 je Merkur posodil Merfinu 147,5 milijona evrov, posojilo v višini 40 milijonov evrov pa je Kordež HTC Dva odobril 30. junija, torej sedem dni po njegovem odstopu z mesta predsednika uprave Merkurja in le en dan, preden je vodenje družbe predal pokojnemu Bojanu Knupležu. Zakaj natančno je HTC Dva uporabil Merkurjeve milijone, bi moralo biti uradno znano v naslednjih tednih, ko bo stečajni upravitelj HTC Dva Branko Đorđević objavil otvoritveno poročilo. Kot smo razkrili v Dnevniku, je HTC Dva del sredstev posodil naprej Merfinu, del pa uporabil za nakup deležev v Merfinu. Na ta način so Merkurjevi menedžerji odplačali bančna posojila za prevzem Merkurja in tako preprečili, da bi jim banke zaplenile njihove nepremičnine, ki so jih zastavili za zavarovanje posojil.

Kako naj bi bil v sporne posle vpleten Merkurjev Mersteel, ni jasno. Po trditvah naših virov naj bi del poslov s HTC Dva potekal tudi prek te družbe.

Sum pranja denarja pri spremembah lastništva HTC Dva

Do kaznivega dejanja pranja denarja pa naj bi po naših informacijah prišlo pri spremembah lastništva družbe HTC Dva. Sredi decembra lani je Merkur od Hypo Leasinga kupil družbo HTC Dva. Že nekaj dni po nakupu je HTC Dva od Gradisa Skupine G kupil njen 1,2-odstotni delež Gorenjske banke, vreden od pet do dvanajst milijonov evrov. Merkur je HTC Dva, kot rečeno, najprej prodal Merfinu, nato pa družbi Factor leasing Borisa Miklavčiča, Stanka Glavana, Borisa Milevoja in Dušana Beleta. Po neuradnih podatkih so policisti odkrili, da je Marta Bertoncelj ob nakupu HTC Dva od Merkurja nakazala Merkurju deset milijonov evrov kot dani depozit. Pred tem naj bi Bine Kordež najel posojilo v višini deset milijonov evrov in isti znesek nakazal na Factor leasing, ki je znesek uporabil za plačilo kupnine Merfinu za družbo HTC Dva. Kot je razvidno iz letnega poročila Merkurja, je HTC Dva v letošnjem letu prevzel dolg Factor leasinga do Merkurja v višini deset milijonov evrov. S tem, ko naj bi za plačilo kupnine porabili depozit Merkurju, naj bi vpleteni poskušali zakriti izvor denarja in si s tem prislužili preiskavo zaradi suma pranja denarja.

V podjetju Factor leasing ves dan ni bilo mogoče dobiti pristojnih. Več smo izvedeli od stečajnega upravitelja HTC Dva Branka Đorđevića. Povedal nam je, da so pred dnevi policisti z njim že vzpostavili stik in prosili za dokumentacijo. Sicer pa je povedal, da mu HTC Dva kot stečajnemu upravitelju še ni izročil celotne dokumentacije.

Preberite tudi:

Preiskovalci so ponoči zaključili s hišnimi preiskavami, Kordež že doma

Kako so se merfinovci dokopali do Merkurja in ga nato izgubili

Kordež zapustil Merkur v ruševinah in na robu preživetja

vesna.vukovic@dnevnik.si, matjaz.polanic@dnevnik.si, suzana.rankov@dnevnik.si