Kot pojasnjuje, je TEŠ družba, ki deluje v sladu s tržnimi principi, po predpisih pa morajo elektriko zagotavljati le javnim ustanovam, na primer šolam, bolnišnicam in podobno, fizičnim osebam in gospodarskim družbam pa ne. Možno je tudi, da izklopijo omrežni regulator. "TEŠ je največji regulator sekundarne moči, torej je regulator, ki vzdržuje nihanje v sistemu. Na primer železarne vklapljajo peči v intervalih in TEŠ to regulira. Če tega ne bi počel, je stabilnost sistema ogrožena," pravi Sevčnikar. Dodaja, da se zaveda, da imajo v rokah močno orodje pritiska, ve pa tudi, da so ukrepi, kot je odklop elektrike, med ljudmi zelo nepriljubljeni, zato se želijo temu izogniti. "A z opozorili in pisanjem pisem smo že poizkusili, pa ni pomagalo. Zdaj nam ostanejo le še opozorilne stavke z zbori delavcev in odklop elektrike," pravi prvi sindikalist v TEŠ.

Za delovanje elektroenergetskega sistema v Sloveniji je odgovoren Eles, kjer so že oktobra ob napovedi stavke delavcev energetike pojasnili, da morajo v primeru izrednih razmer, med katere sodi tudi stavka, ki lahko omeji prenos električne energije, skladno z zakonom prevzeti upravljanje sistema v svoje roke. "V tem času ima Eles pravico izvesti kakršne koli ukrepe, ki pomagajo vzpostaviti normalne razmere v elektroenergetskem sistemu, med drugim tudi ukiniti delovanje trga in voditi elektroenergetski sistem države tako, da ne bi prišlo do kakršne koli škode ali ogrožanja življenj. Morebitno neizvajanje ukrepov, ki jih akterjem na trgu v Sloveniji v kriznih razmerah ukaže Eles, pa pomeni direktno kršitev energetskega zakona in zapade pod kazensko in materialno odgovornost osebe oziroma subjekta, ki bi takšnemu ukazu nasprotoval," so takrat izpostavili v Elesu, ki lahko v kriznih razmerah električno energijo pridobi s samostojnim nakupom v Sloveniji ali tujini.

Eles lahko regulator TEŠ nadomesti tudi z zakupom regulacije v tujini, a Sevčnikar kljub temu zatrjuje, da je to težko izvedljivo, zato je prepričan v moč, ki jo ima sindikat TEŠ. Dodaja, da so stavko napovedali že za minuli teden in je le zamrznjena, tako da lahko hipotetično prvič odklopijo elektriko že v torek.