Posledično je nastala večmilijonska luknja, zato NLB od Vegrada zahteva, da določeno število kompenzacijskih pogodb s podizvajalci razdre.

Zaplet z izbrisnimi pobotnicami nam je potrdil Miroslav Požar, ki je predstavnik podizvajalcev pri projektu Celovški dvori. "Ko smo se v avgustu z Vegradovim vodstvom dogovorili, da zagotovimo vse potrebno za pridobitev uporabnega dovoljenja, smo bili podizvajalci delno poplačani z gotovino, s katero smo financirali nabavo materiala za dokončanje del, delno pa s stanovanji. Dva od večjih podizvajalcev, ki sta imela večmilijonske terjatve, pa sta bila v celoti poplačana s stanovanji," razlaga Požar. Dodaja, da je bilo v zemljiški knjigi lastništvo nad stanovanji vpisano v korist posameznih podizvajalcev. Toda po pridobitvi uporabnega dovoljenja, ki je bilo izdano v drugi polovici avgusta, se je zapletlo.

Kot pravi Požar, je NLB obljubila, da bo pobotnice za izbris hipotek izdala takoj po izdaji uporabnega dovoljenja, kar pa se ni zgodilo. "Iz NLB so nam sporočili, da se bodo šele po koncu del začeli pogovarjati z nami in iskati ustrezno rešitev. Ker je bilo to za nas nesprejemljivo, smo se minuli teden odločili, da bomo zaustavili vsa dela, ki bi morala biti sicer končana do konca septembra," razlaga Požar.

Koliko obveznosti in katerim podizvajalcem so v Vegradu v zadnjem času pokrili s stanovanji v Celovških dvorih, smo želeli preveriti tako pri nekdanji glavni direktorici Hildi Tovšak kot pri njenem nasledniku Borisu Medvedu, vendar sta bila oba nedosegljiva. Po nekaterih ocenah pa ni izključeno, da je Vegrad obveznosti do nekaterih svojih podizvajalcev s stanovanji v Celovški dvorih zapiral, preden je na sodišče poslal predlog za prisilno poravnavo. To pomeni, da ni izključeno, da si je Vegrad ravno s takšno poravnavo obveznosti do nekaterih dobaviteljev zelo znižal znesek obveznosti v prisilni poravnavi, v skupni višini približno 230 milijonov evrov.

V NLB na vprašanja glede izbrisa pobotnic niso odgovorili, ker "konkretnih poslov oziroma odnosov s strankami ne morejo in ne smejo komentirati"

sebastjan.morozov@dnevnik.si