Čeprav smo včeraj pisali, da država, gledalci in trgovci niso pripravljeni na preklop, pa nekateri opozarjajo, da s tehničnimi ukrepi zamuja predvsem RTV Slovenija (RTVS), ki bi morala po odločbi Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) s svojo oddajniško mrežo (multipleks A) poskrbeti za pokritost vsega ozemlja z digitalnim signalom.

Gradnja omrežja poteka prepočasi

RTV Slovenija je začela digitalno oddajniško omrežje graditi leta 2006, vendar pa uradni podatki s konca julija kažejo, da je v slabih štirih letih "usposobila" le 25 oddajnih točk (od skupno 82). Po nekaterih napovedih se lahko zgodi, da po 1. decembru z digitalnim signalom ne bo pokritega okoli 15 odstotkov slovenskega ozemlja. "Gradimo omrežje, vendar je dinamika tega procesa počasnejša, kot smo predvideli. Načrtujemo, da bomo s 1. decembrom mrežo vzpostavili, vendar tega v tem trenutku ne moremo zagotoviti," pravi generalni direktor RTVS Marko Filli.

Na vprašanje, ali bodo zaradi tega nekateri gledalci ostali brez televizijskih programov, pa Filli odgovarja, da se to ne bo zgodilo, saj bodo v primeru težav z vzpostavitvijo mreže ugašanje analognega signala preložili na čas po novem letu, kar pa pomeni, da bi v tem primeru kršili zakon. "Ugotavljamo, da pokritost multipleksa A dosega šele 87 odstotkov prebivalcev Slovenije in da obstaja možnost, da bodo ob izklopu analognih televizijskih oddajnikov po novem letu nekatera območja, ki so pokrita s programi RTVS prek analognih televizijskih omrežji, ostala brez možnosti sprejema teh televizijskih programov prek digitalnega omrežja," so nam sporočili iz Apeka.

Ministrstvo ne razmišlja o preložitvi prehoda

Pristojne v direktoratu za informacijsko družbo, ki deluje pri ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, so zmotile predvsem izjave generalnega direktorja RTVS Marka Fillija za Dnevnikov Objektiv. Kot smo že zapisali v včerajšnjem Dnevniku, se nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTVS za tehniko, investicije in inženiring zavzema za to, da bi ugašanje analognih oddajnikov preložili na začetek prihodnjega leta, ker država, gledalci in trgovci naj ne bi bili pripravljeni na ta trenutek. "Še vedno nisem seznanjen s tem, ali vse obljubljene akcije potekajo, kot bi morale. Ne ve se, kako bo s podeljevanjem subvencij za sprejemnike, še vedno ni rešena strategija za manjše lokalne televizije," dodaja Filli. Za odziv smo želeli prositi tudi generalnega direktorja v direktoratu za informacijsko družbo Nikolaja Simiča, vendar je do konca avgusta na dopustu, dobili pa smo pismo z visokošolskega ministrstva, ki ga lahko danes preberete na Dnevnikovih mnenjskih straneh. Ministrstvo nikakor ne razmišlja o preložitvi preklopa, kot upa Filli, državni sekretar na visokošolskem ministrstvu József Györkös pa dodaja, da je bil tudi sam presenečen nad Fillijevimi izjavami: "Če ima RTVS kot operater prvega multipleksa kakršne koli tehnične težave, bi morali biti na ministrstvu s tem čim prej seznanjeni. Mislim, da vsem zadoščajo preostali trije meseci, da uspešno opravimo preklop na digitalno oddajanje. Ne želimo si izjemnih okoliščin." Györkös si tako kot Filli prizadeva, da bi se obe strani čim prej dobili na skupnem sestanku.