Posel z Avstrijci je bil malodane že sklenjen, občina je pri njih naročila tudi študijo izvedbe projekta, a je nato prišlo do preobrata, saj je občina dobila za kanalizacijo evropski denar, kar je pomenilo, da komunalnega koncesionarja ni več potrebovala. Omenjeno čistilno napravo so sicer v Tržiču pred kratkim že odprli, tudi gradnja kanalizacije pospešeno teče. Avstrijci pa so že leta 2004 o spornem dogovarjanju z občino Tržič obvestili računsko sodišče, to je nepravilnosti tudi odkrilo, obvestilo kranjske kriminaliste, preiskava pa je pokazala tudi na sum zlorabe položaja z namenom premoženjske koristi.

Kdo je vtaknil v žep 40.000 evrov?

Neuradno smo izvedeli (obtožnica še ni pravnomočna, na tožilstvu včeraj ni bilo niti vodje tožilstva niti namestnice), da se je v preiskavi pred preiskovalnim sodnikom pokazalo, da naj bi Aquaplus posredniku v tem poslu izročil gotovinski ček za 40.000 evrov kot povračilo vložka občine v posel, ki naj bi ga kasneje prevzelo to zasebno avstrijsko podjetje. Omenjeni posrednik naj bi ček unovčil, gotovino pa v neki gostilni na avstrijskem Koroškem izročil Pavlu Ruparju. Ta je kot župan Tržiča Aquaplus obvestil, da je izpolnil obveznosti, vendar naj bi občina tega denarja na svoj račun ne prejela. Na podlagi tega tožilstvo zdaj sklepa, da gre za zlorabo položaja z namenom premoženjske koristi.

Pavel Rupar se bo tako moral predvidoma spomladi spet zagovarjati na kranjskem sodišču. Naj spomnimo, da je zaradi enakega kaznivega dejanja (v zadevah študentske napotnice in marmor) že pravnomočno obsojen in občini dolžan slabih 30.000 evrov z obrestmi, del te vsote pa je že plačal. Tožilstvo ga v najnovejšem primeru preganja zaradi kaznivega dejanja, občina Tržič pa posledično zaradi premoženjske škode in bo od Ruparja zahtevala vrnitev 40.000 evrov skupaj z obrestmi, nam je potrdil občinski odvetnik Zorko Benedičič.

Rupar: Obtožnica je politični konstrukt

Pavel Rupar je tudi tokratno obtožnico označil za popolno neumnost in politični konstrukt. "Aquaplus in občina Tržič sta dve pravni osebi in denar bi lahko Avstrijci nakazali neposredno občini. Gre za izmišljeno zgodbo in dokaz, da se tožilstvo v Kranju vedno rado vključi v predvolilno kampanjo. Pavel Rupar se takim zadevam le še smeji. Če je v tem primeru ta posrednik res dobil kakšen ček, ga je za svoje usluge oziroma lobiranje, jaz sam pa denarja nikoli nisem videl. Zgodba je povsem neumna," je zagotovil Pavel Rupar, ki v Tržiču znova kandidira za župana in pričakuje, da bo na zatožno klop sedel enkrat prihodnjo pomlad, ko bo že zopet sedel na županskem stolčku. Glede dolgov do občine Tržič, ki naj bi jo v primeru zmage na volitvah spet vodil, pa pravi, da bo plačal vse do zadnjega centa in da bo kot župan Tržiča od občana Pavla Ruparja ta denar izterjal. "Glede na sodbo mi sicer grozi zapor," zagotavlja Rupar.