Letos si je koordinacijski odbor za državne proslave dovolil, da bo osrednja prireditev malo manj resnobna, saj bo verjetno bolj dostojanstveno držo morala imeti prihodnje leto, ko bomo praznovali okroglo 20. obletnico dneva državnosti. Koordinacijski odbor za državne proslave se je letos odločil za znameniti par, najbolj znan po oddaji A si ti tud notr padu, zato ker, kot nam je povedal Aleksej Adrijan Loos, pri izboru scenaristov in režiserjev državnih proslav upoštevajo raznolikost žanrov, obenem pa kreativnost in uspešnost v medijih, v katerih ustvarjajo. Ožja skupina znotraj koordinacijskega odbora za državne proslave je tako k sodelovanju povabila Jurija Zrneca in Igorja Gajiča, po naših informacijah pa je bil pobudnik tega vabila državni sekretar ministrstva za kulturo Stojan Pelko. Koordinacijski odbor, ki šteje 18 članov, je predlog Zrnec-Gajič v večini podprl, le nekaj članov je izrazilo posamezne pomisleke. Loos pravi, da bi lahko predlog, če bi presodili, da ni primeren, tudi zavrnili in iskali nove avtorje. "Prepričan sem, da smo dobili najinteligentnejša in najboljša ustvarjalca na tem področju, kar jih ta hip lahko dobimo," je zadovoljen Loos. Iz urada vlade za komuniciranje pa sporočajo, da se "umetniški del proslave ne bo oziral na dogodke izpred 19 let, temveč bo to refleksija sedanjosti, z zavedanjem tega trenutka, a s pogledom, ki bo hudomušen, vsekakor pa drugačen kot do zdaj".

Ocenjujejo, da bodo za izpeljavo letošnje proslave porabili okoli 237.000 evrov bruto, torej so v znesek vključene vse davščine in sestavni deli proslave, od priprav trga in električne energije do vsega v zvezi z odrom in nastopajočimi, pa do tiskanja in razpošiljanja vabil, kar pri tako zapletenem projektu lahko pomeni tudi nekaj sto pogodbenih ali podobnih odnosov. V to ceno so všteti tudi stroški sprejema po osrednji prireditvi, ki so se mu lansko leto zaradi varčevanja odpovedali, a se je to izkazalo kot napačna odločitev, je prepričan Loos. Tako kot lansko leto pa tudi letos ne bo ognjemeta. Po Loosovem zatrjevanju so stroške osrednje prireditve od leta 2005, ko je organizacijo prevzela ekipa, ki v približno enaki sestavi naloge opravlja še danes, v primerjavi s prejšnjim obdobjem korenito prečesali in znižali.

V četrtek, na predvečer državnega praznika, se bo osrednja prireditev začela ob 21. 15 na Trgu republike v Ljubljani. Ob 20. uri bo slavnostna seja v državnem zboru, ob 20.40 se bo začel spremljevalni program na Trgu republike, v katerem bo garda Slovenske vojske prikazala posebne veščine, ob 21.05 bodo na Trg republike prišli praporščaki Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev. Z ljubljanskega gradu bodo zadonele topovske salve. Prireditev, na kateri bo tako kot že dvakrat do zdaj, slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, pa bo neposredno mogoče spremljati tudi na prvem programu Televizije in Radia Slovenija.