Ministra za delo, družino in socialne zadeve Svetlika glede na njegove izjave, da "smo mi odgovorni za tajkune, da smo dovolili takšno privatizacijo", pozivam k odstopu, je na današnji skupni novinarski konferenci sindikalnih central Pergam, KS 90, Neodvisnost, Solidarnost in Alternativa v Ljubljani dejal predsednik Neodvisnosti Drago Lombar.

Svetlik je v sredo v Odmevih na TV Slovenija dejal, da so "sistem, ki je rodil tajkune, v preteklosti socialni partnerji dogovorno kreirali in tu je skupna odgovornost, da takšen sistem je", ter da je bila "zakonodaja, ki ureja trg dela in poslovanje gospodarstva, sprejeta na konsenzualen način".

Predsednik Pergama Dušan Rebolj, ki je sodeloval v omenjeni televizijski oddaji, je Svetlika zaradi te izjave pozval k odstopu ob današnjem protestu brezposelnih delavcev Dela Tiskarne, Dela Inpo in Knjigoveznice Koper pred vladnim poslopjem.

"Ti ljudje so ostali brez službe zaradi izigravanja zakona, ustanavljanja slamnatih in drugih podjetij, kamor lastniki delavce pošiljajo, nato pa podjetja, ki nimajo premoženja, pošljejo v stečaj, delavci pa ostanejo brez odpravnin," je dejal Rebolj.

Sindikati ogorčeni nad neusklajenimi predlogi zakonov

Sindikati so ogorčeni nad tem, da je vlada predloge novele zakona o delovnih razmerjih, zakona o trgu dela in zakona o urejanju trga dela v DZ poslala neusklajene. Zato bodo predstavniki vseh petih central, računajo pa tudi na ostale, pred DZ, ko bodo poslanci odločali o teh zakonih, protestirali.

Sindikati ne izključujejo ostalih aktivnosti, posebej ne splošne stavke in referenduma. Zaradi slabšanja položaja delavcev in tudi napovedanih sprememb pri pokojninah sindikati v podjetjih dobivajo "jasno sporočilo, da je potreben delavski upor", je dejal predsednik KS 90 Boris Mazalin. "Ali bomo s tem uporom 'sklatili' še koga, ni pomembno, saj se tako tudi obnašajo," je bil kritičen Rebolj.

Sindikati računajo na "odgovornost" poslancev. Doslej so se pogovarjali s poslanci Zaresa, LDS in SDS. "Poslanske skupine so bile razumevajoče in nakazale, da takšnih sprememb v celoti ne bodo podprli," je ocenil Lombar. V prihodnjem tednu se bodo skušali sestati tudi s poslanskimi skupinami, ki jih še niso sprejele.

"Če bodo zakonske spremembe v DZ sprejete, naj prevzame odgovornost tisti, ki je to zakuhal," je dejal Lombar.

Dogovarjanje socialnih partnerjev je "kozmetika", je ocenil predsednik Alternative Zdenko Lorber, saj v treh mesecih niso dosegli nobenih sprememb. "Sprevrženo je, da vodiš dialog in se hkrati že od začetka zavedaš, da kompromisa ne boš sklenil," je dejal.

"Dialoga ni, to so navadne kravje kupčije," se je Mazalin obregnil ob argumentacijo predsednika vlade, da so sedaj, potem ko so sindikati "dobili" minimalno plačo, na vrsti delodajalci.

Predlagane spremembe po Lorberjevih besedah kažejo na namero po "avtokratskem načinu vodenja vlade", socialni dialog pa da je le "fototermin". Pri uveljavljanju prožne varnosti se le delodajalcem povečuje prožnost, dvig nadomestil za brezposelnost pa je prenizek, da bi govorili o večji varnosti, je dejal Lorber. Meni tudi, da predlagane spremembe pomenijo "napad na pojem zaposlitve za nedoločen čas".

Predsednica Solidarnosti Nina Avbelj meni, da ni nobenih strokovnih podlag za znižanje odpravnin in skrajšanje odpovednih rokov, saj da so ti primerljivi z državami EU, ter da dvig minimalne plače ni bilo "nobeno darilo delavcem", saj mednarodne konvencije minimalno plačo opredeljujejo kot pravico do plačila za opravljeno delo, ki naj zagotavlja dostojno življenje.