Na sedežu največje domače naftne družbe so nam včeraj potrdili, da je Escape ena od treh turističnih agencij, prek katere kupujejo letalske karte za službene poti. "Tako kot pri vseh ostalih poslovnih odločitvah tudi v primeru nakupa letalskih kart sledimo načelu najugodnejše ponudbe. V Petrolu sodelujemo z Adrio Airways, Kompasom, Escapom in podjetjem Ski & Fun. Sodelujemo torej z več ponudniki, odločamo pa se sproti, na podlagi najugodnejše ponudbe. Merilo o izboru je torej samo cena letalske vozovnice, so nam pojasnili v Petrolu.

Pri tem nam v družbi, ki jo vodi Aleksander Svetelšek, niso želeli odgovoriti na več konkretnih vprašanj, povezanih s pogodbo, ki naj bi jo pred dnevi podpisali z Escapom. Zanimalo nas je, na podlagi katerih referenc in kvalitet so izbrali Escape, ali se za sodelovanje z agencijami odločajo zaradi priporočil in ali so pred tem več agencij pozvali k oddaji ponudb za morebitno sodelovanje. Med tremi agencijami, s katerimi sodeluje Petrol, je namreč Escape daleč najmanjša. V rekordnem lanskem letu je ob dveh zaposlenih ustvarila dva milijona evrov prihodkov, nima lastne spletne strani, deluje pa v poslovalnici v Črnučah. Za primerjavo: podjetje Ski & Fun, ki je znano kot zadnji lastnik propadlega Globtourja, je imelo lani ob petih milijonih prihodkov deset zaposlenih, letalske vozovnice pa na veliko trži prek spletne strani.

Odprto ostaja tudi vprašanje, ali je Petrolu za kupovanje letalskih kart sploh treba sklepati pogodbe s turističnimi agencijami. "Petrol je v času, ko sem ga vodil, vse letalske karte nabavljal neposredno pri Adrii Airways, hotele pa smo rezervirali prek spleta. To je edino logično, saj je Adria Airways naš pomembni kupec," je včeraj povedal nekdanji predsednik uprave Marko Kryžanowski. "Prek agencij smo kupovali le karte za Rusijo, ker je bilo tam to ceneje, in v primerih, ko so nam lahko zaradi odpovedi letov ponudile cenejše karte. Pri običajih letih smo jih kupovali neposredno," je še dodal Kryžanowski, ki je s prvega stolčka v Petrolu uradno odstopil junija lani.

So se torej v Petrolu odločili z Escapom sodelovati zaradi političnih in drugih zvez, ki jim ima to podjetje v kabinetu Boruta Pahorja? Javna skrivnost je, da je pri izbiranju prvega moža Petrola lani spomladi aktivno vlogo igrala tudi Simona Dimic, ki je želela, da ta položaj prevzame predsednik uprave Adrie Airways Tadej Tufek. V sedanji upravi Petrola sedi tudi član SD Roman Dobnikar, Aleksander Svetelšek pa je bil ob soglasju največje vladne stranke konec leta 2008 imenovan za predsednika skupščine Kada.

Že pred časom smo poročali, da je imela agencija Escape še leta 2007 manj kot 62.000 evrov čistih prihodkov od prodaje. Že v naslednjem letu (2008), ko je na parlamentarnih volitvah zmagala SD, ki je pred tem skoraj leto dni vodila v javnomnenjskih anketah, je Escape ustvaril že skoraj 1,5 milijona evrov prihodkov, lani pa celo več kot dva milijona evrov. Agencija vse prihodke ustvarja na domačem trgu, lani pa so ministrstva in druge vladne službe pri njej naročile za okrog 42.000 evrov letalskih kart, od tega skoraj polovico prav Pahorjev kabinet.

vesna.vukovic@dnevnik.si

primoz.cirman@dnevnik.si