Toda Pahor je posel z Ramom Investom včeraj tudi branil. Dejal je, da je sam z vsemi podrobnostmi te pogodbe seznanjen in ve, da z njo ministrica Katarina Kresal ni oškodovala državnega premoženja. Prav tako nima razlogov za mnenje, da je zaradi prijateljskih povezav sklenila to pogodbo.

Pregledali smo zakonodajo in ugotovili, da predsedniku vlade noben predpis ne daje pristojnosti, da prepove sodelovanje podjetjem pri javnih naročilih. Predsednik računskega sodišča dr. Igor Šoltes nam je na vprašanje, ali ima predsednik vlade pristojnost razglasiti, da neko podjetje ne bo več poslovalo z državo, dejal: "Nihče, ne predsednik vlade, ne predsednik države, ne predsednik računskega sodišča, ne more opredeliti, kdo sme in kdo ne sme poslovati z državo. To je v rokah pristojnih organov in je lahko posledica nezakonitega ravnanja podjetij. Prepoved sodelovanja z državo v postopkih javnih naročil je mogoča samo na podlagi ustrezne pravne podlage, na osnovi pravnomočnih sodb sodišč v primerih ugotovljene odgovornosti pravnih oseb ali z odločitvijo pristojnih organov, ki opredeljujejo kot stransko kazen prepoved sodelovanja na javnih naročilih."

Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo in predsednik Zbora za republiko, ocenjuje, da gre za "popolnoma zgrešeno reakcijo predsednika vlade. Po mojem mnenju je ta posel z vidika javnih sredstev nesprejemljiv. Pahorjeva pozicija pa je shizofrena, tako kot je bila pri Barbari Brezigar, ko je na eni strani podpiral Zalarjeve ugotovitve, na drugo strani pa Brezigarjevo. Da pa bi Pahor vnaprej kaznoval neko gospodarsko družbo s tem, da ne sme sodelovati pri javnih naročilih... Te pravice pa predsednik vlade nima."

Aleksij Mužina, nekdanji predsednik državne revizijske komisije, pravi, da je izključitev nekoga iz postopkov javnih naročil dopustna, če obstajajo razlogi, ki temeljijo na materialnem pravu. "Zgolj občutek o tem, da je nekdo ravnal korektno ali ne, pa ne more biti razlog za formalno ali neformalno uvrstitev na črno listo. Te pristojnosti predsednik vlade sploh nima."

Pogačarjev odvetnik Stojan Zdolšek pa je včeraj, ko smo mu prebrali Pahorjevo izjavo, ostal brez besed. Zadeve ni mogel komentirati, ker ga je napadel nepremagljiv smeh, zato je prosil, naj mu to opravičimo.

Premierjeva napoved je odmevala tudi v koalicijskih strankah. Tako so nam v Zares dejali, da so nad njo skrajno začudeni in se sprašujejo, ali se bo predsednik vlade delegiral v vse komisije za izbor "in na ta način zagotovil, da ne bo nobena izbrala Rama Investa kot najugodnejšega ponudnika".