Na rekordno izgubo so vplivali predvsem odpisi in slabitve, ki jih je bilo za kar 44 milijonov evrov, ter za 16 milijonov evrov obresti na posojila. Ker ni prodal praktično nobene izmed večjih finančnih naložb, se je finančni dolg Zvona Ena Holdinga lani znižal za vsega milijon evrov na 450 milijonov evrov, od česar dolgoročna posojila predstavljajo le dobrih osem milijonov evrov. Iz včeraj objavljenega poročila o poslovanju je razvidno, da Zvon Ena Holding bankam dolguje 237 milijonov evrov, dobrih sto milijonov evrov naj bi si sposodil pri manjšem Zvonu Dva Holdingu, še sto milijonov evrov pa pri neznanih posojilodajalcih.

Konec decembra lani je imel Zvon Ena Holding le še 76,5 milijona evrov kapitala, kar je 18 milijonov evrov manj kot leto prej in skoraj polovico manj kot konec leta 2007. Trenutno stanje pa je še slabše, saj si je Zvon Ena Holding v začetku letošnjega leta pripojil družbo Julius, ki je imela za okoli 40 milijonov evrov negativnega kapitala.

Poleg tega so v Zvonu očitno prevrednotili tudi svoje finančne naložbe. V bilancah za leto 2009 se namreč prvič pojavlja "dobro ime" v višini 39 milijonov evrov, za le nekoliko manj pa se je zvišal tudi presežek iz prevrednotenja, ki vpliva na višino kapitala.

Lani se je opazneje spremenila tudi struktura sredstev Zvona Ena Holdinga. Dolgoročne finančne naložbe so se povečale za 119 milijonov evrov, na 431 milijonov evrov, medtem ko so se kratkoročne finančne naložbe znižale za 130 milijonov evrov, na 68 milijonov evrov. Kako so na spremembo strukture sredstev vplivale številne dokapitalizacije T-2 in ali so katero od naložb prerazporedili iz kratkoročnih v dolgoročne naložbe, uprava Zvona Ena Holdinga v svojem poročilu ni pojasnila.

matjaz.polanic@dnevnik.si