Slovenija je članica konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, od 13. do 25. marca 2010 pa je v Katarju potekala konferenca članic omenjene konvencije. V Doho bi morali odpotovati trije predstavniki Slovenije - Branka Tavzes (ministrstvo za okolje), Andrej Arih (agencija za okolje) in Nika Debeljak Pabec (zavod za varstvo narave). Omenjeni so se za sodelovanje na konferenci pripravljali že dober mesec, iz javnih sredstev so bile zanje kupljene letalske karte in rezervirani hoteli. Kljub temu nihče ni odpotoval v Doho. V imenu Slovenije je na konferenci glasovala Španija.

Pojasnilo, ki smo ga dobili od ministrstva za okolje, je naslednje: 11. marca 2010 (dan pred odhodom v Doho, op. p.) je ministrstvo vladi posredovalo izhodišča za udeležbo na konferenci in v "vladi se je postavilo vprašanje, ali je udeležba treh ljudi upravičena". V nadaljevanju je vlada točko umaknila, kar je pomenilo, da nihče ni odpotoval v Doho, zato je ministrstvo za glasovanje pooblastilo predstavnico Španije. Tako na koncu Slovenija v Dohi ni imela niti enega predstavnika, v nič pa je šel strošek za letalske karte in rezervacije hotelov. Skupni strošek je skoraj 8000 evrov. Vse to samo zaradi tega, ker ministrstvo ni pravočasno uskladilo udeležbe v Dohi, minister za okolje Roko Žarnić pa na seji vlade po naših podatkih ni znal obraniti tega stroška.

Z zavoda za varstvo narave so nam odgovorili, da je "dr. Nika Debeljak Šabec dobila klic s strani MOP  na privatni telefon (ob 19. uri,  11. marca, dan pred odhodom), da se na COP ne odpotuje. Uradno pa zavod ni bil obveščen o razlogih za preklic delegacije." Zavod še ocenjuje, da bo prišlo do zmanjšanja ugleda države članice EU, podpisnice konvencije, ki z neudeležbo ne izvršuje svojih obvez.

Ob morebitnem zmanjšanju ugleda Slovenije, na kar opozarja zavod, je treba opozoriti predvsem na slabo načrtovanje državnih organov, kot se je izkazalo v tem primeru. Delegacija za Doho (od 13. do 25. marca) je bila potrjena na ministrstvu za okolje že 2. februarja 2010, kupljene so bile karte in rezervirani hoteli, kljub temu pa je zadeva šla v vlado šele tik pred zdajci, 11. marca. Vlada je ugotovila, da je delegacija preobsežna, in o zadevi ni odločala, v Doho pa potem ni šel nihče.