"Ne bojte se, dragi mladi ljudje, če vas Gospod pokliče v duhovniško, samostansko ali misijonarsko življenje," je v svojem sporočilu pred svetovnim dnevom mladih, ki bo 28. marca, pozval papež. Kot je dodal, so lahko tisti, ki se na klic odzovejo s pogumom, nagrajeni z "globoko srečo".

Obenem je Benedikt XVI. sicer tudi zapisal, da naj tisti, ki namesto tega "začutijo klic k zakonu", ta klic sprejmejo z vero in obljubo, da bodo postavili trdne temelje za življenje velike in zveste ljubezni.

V luči škandalov zaradi spolnih zlorab, ki pretresajo Cerkev na Irskem, v Avstriji, Švici, na Nizozemskem in tudi v papeževi rodni Nemčiji, je bila postavljena pod vprašaj zahteva po celibatu za katoliške duhovnike, ob tem piše AFP. A papež je minuli teden branil celibat kot "znak popolne vdanosti" in "čiste predanosti Gospodu".

Katoliki bodo svetovni dan mladih letos praznovali na vatikanskem Trgu sv. Petra na cvetno nedeljo, teden dni pred veliko nočjo. Dogodek, ki izhaja iz časov prejšnjega papeža Janeza Pavla II., vsaki dve ali tri leta obeležijo v tujini in takrat traja tudi po več dni. Leta 2011 ga bodo obeležili v mesecu avgustu v Madridu, poroča AFP.