Zalar: V pismu Brezigarjeve je več neresničnih informacij

Tako pismo Brezigarjeve predsedniku vlade Zalarja "utrjuje v prepričanju, da so vsi očitki višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar glede nedopustnega vmešavanja generalne državne tožilke Barbare Brezigar v postopek odločanja v konkretni zadevi utemeljeni", pojasnjujejo na ministrstvu. Kot ugotavljajo, namreč generalna državna tožilka v svojem pismu ne zanika nobenega od zatrjevanih protipravnih dejanj.

Na ministrstvu za pravosodje v odzivu na pismo Brezigarjeve med drugim poudarjajo, da Zalar nikoli ni trdil, da je Brezigarjeva od policistov specializiranega oddelka zahtevala, da speljejo postopek zoper generalnega direktorja policije Janka Gorška. Zato to navedbo Brezigarjeve označujejo kot laž.

"Minister za pravosodje je generalno državno tožilko zaprosil, naj mu pojasni vse relevantne okoliščine v zvezi z zadevo, v kateri je po navedbah tožilke Branke Zobec Hrastar generalna državna tožilka Barbara Brezigar nezakonito usmerjala delo policistov. Generalna državna tožilka ministra za pravosodje ni obvestila o ničemer, tudi o tem ne, da naj dežurni preiskovalni sodnik in dežurni državni tožilec ne bi bila popolno in pravočasno obveščena o dogodku, ter da naj ne bi mogla sprejeti odločitve o udeležbi na kraju dogodka. Zato je skrajno neprimerno, da generalna državna tožilka v pismu predsedniku vlade ministru za pravosodje očita nekaj, o čemer bi ga bila dolžna sama obvestiti, pa ga kljub njegovemu zaprosilu ni," navajajo na ministrstvu.

Dodajajo, da o tem dogodku Zalarja ni obvestil niti predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani niti vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, zato minister ni imel nobene podlage za ukrepanje.

Ker iz pisma generalne državne tožilke izhaja, da naj bi šlo za pomanjkljivosti pri obveščanju pravosodnih organov, je Zalar danes zahteval ustrezno pojasnilo o tem še od začasne predsednice Okrožnega sodišča v Ljubljani in vodje Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, pojasnjujejo.

Generalni državni tožilki očitajo tudi zavajanje javnosti, ker je navedla, da izdaji obveznih navodil nasprotuje služba vlade za zakonodajo. Kot poudarjajo na ministrstvu, so bile vse pripombe te službe, ki so se nanašale na uskladitev besedila omenjenih navodil z zakonom o državnem tožilstvu in državnotožilskim redom, upoštevane.

Zares in LDS za razrešitev Brezigarjeve

V Zares in LDS naj bi zahtevali razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar. V Zaresu so za STA potrdili, da je predsednik stranke Gregor Golobič na četrtkovi seji vlade zahteval njen odhod, sicer da bodo v stranki odločali o vztrajanju v koaliciji. O Brezigarjevi naj bi danes razpravljal tudi kolegij predsednice LDS Katarine Kresal.

O zahtevi predsednika Zaresa in ministra za visoko šolstvo Golobiča smo sicer danes poročali v Dnevniku. STA je za potrditev izjave danes tudi sama zaprosila Golobiča, ta pa je preko svoje službe za odnose z javnostmi sporočil, da k omenjenemu zapisu nima kaj dodati. Pojasnili so le, da zapisane navedbe držijo.

O usodi Brezigarjeve naj bi na dopoldanskem sestanku razpravljal tudi kolegij predsednice LDS Katarine Kresal, vendar na stranki vsebine razprave za STA niso želeli komentirati.

Predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkič je na vprašanje, kaj v SD menijo o takih zahtevah, pojasnil, da stranka "sledi temu, kar pravi predsednik vlade", torej bodo počakali, da premier najprej opravi pogovor z ministrom Zalarjem in generalno državno tožilko Brezigarjevo.

"Če je res postopala v nasprotju z zakonom in ustavo, je jasno, da svoje funkcije ne more opravljati. Bi pa bilo treba natančno ugotoviti, ali je dejansko prišlo do takšnih kršitev zakona in ustave, kot navaja minister za pravosodje, pa pravi predsednik DeSUS Karl Erjavec. V kolikor to drži, je zahteva za njeno razrešitev utemeljena, saj nihče ne more kršit ustave in zakonov, meni Erjavec.

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je v pisni izjavi za STA ocenil, da minister Zalar skrbi "zlasti za interese kapitalskih lobijev in LDS". "Izjave ministra Golobiča, kjer napoveduje sestanek organov svoje stranke in na katerem bi odločali o vztrajanju v koaliciji, pa ocenjujemo kot dodaten političen pritisk na predsednika vlade Pahorja, da bi podprl zamenjavo Brezigarjeve," je še zapisal Gorenak.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je zaplet med pravosodnim ministrom Aleš Zalarjem in Barbaro Brezigar ocenil kot Zalarjevo poseganje v tožilstvo po nalogu notranje ministrice Katarine Kresal z namenom, da bi "Kresalova preko svoje stranke prišla do nadzora in do upravljanja vseh represivnih in pravosodnih organov".

Po oceni predsednika SLS Radovana Žerjava gre v tem primeru zagotovo za neko vrsto političnega pritiska in tudi za poskus političnega vplivanja. V SLS si želijo, da bi predsednik vlade prisluhnil obema stranema. "Je pa gotovo v interesu javnosti, da se vse afere, ki so se v javnosti pojavile v zadnjem času, čim prej razrešijo," je za STA dejal Žerjav. Ob tem pa še opozarja, da "ni bila najboljša izbira", da ena politična stranka obvladuje tako notranje kot pravosodno ministrstvo.