V teh dneh naj bi zasebni partner med bankami mrzlično iskal še zadnjih deset milijonov evrov, medtem ko naj bi bilo 140 milijonov evrov že zagotovljenih. Največ, okoli 50 milijonov evrov, bo po naših informacijah prispevala Nova ljubljanska banka (NLB), ostalo pa predvsem skupina tujih bank, ki poslujejo v Sloveniji.

V največji slovenski banki so nam potrdili, da dogovarjanje o financiranju projekta Stožice poteka, o konkretnih številkah pa niso želeli govoriti. Tudi v drugih bankah o (ne)sodelovanju pri projektu ne želijo govoriti, pri tem pa se sklicujejo na poslovno skrivnost. Kot smo že pisali, se dogovori z bankami sklepajo predvsem na podlagi dolgoročnih najemnih pogodb za novo nakupovalno središče, ki ga južno od športnih objektov za Grep gradi družba Primorje in naj bi bilo nared jeseni leta 2011. S 75.000 kvadratnimi metri neto trgovskih površin bo to največje nakupovalno središče v državi, banke pa naj bi poleg hipotek na stavbno pravico zahtevale še spisek dolgoročnih najemnikov za vsaj 60 odstotkov trgovskih površin.

Kot smo že pisali, bo glavni živilski trgovec v novem centru skoraj zagotovo Mercator, ki naj bi najel za okoli 7000 kvadratnih metrov prostorov. Barbara Stegel, direktorica odnosov z javnostmi v Mercatorju, nam je pojasnila, da pogodbe z Grepom še niso podpisali, dogovarjajo pa se za najem hipermarketa in trgovine Intersport. Drugih potencialnih najemnikov v družbi Grep, ki mora športne objekte za Mestno občino Ljubljana dokončati do 30. junija, ne razkrivajo, odgovorili so nam le, da so dogovori z najemniki in konzorcijem bank, ki naj bi ga po naših informacijah vodila prav NLB, v zaključni fazi.