"Kot oseba, ki navzven zastopa občino, sem pri preiskavi sodeloval prostovoljno," je poudaril Štihec in dodal, da so se v medijih pojavljale dezinformacije, da je bilo pridržan, zaprt in podobno, s čemer je po besedah Štihca hudo omadeževano njegovo "tako moralno kot politično dobro ime, kakor tudi delo mojih sodelavcev v občinski upravi".

Štihec je zagotovil, da bčina posluje zakonito in v omenjeni zadevi ni naredila nič nezakonitega. Vsi postopki potekajo v skladu z zakonodajo, končne odločitve pa se sprejemajo v mestnem svetu po predpisanih postopkih, je povedal župan. Ponovil je, da so kriminalisti iskali dokumente, ki naj bi prišli na občino z ministrstva in s katerimi država na občino prenaša kmetijska zemljišča, namenjena izvedbi projekta letalskega muzeja (t.i. Piramida), dokument pa naj bi jim služil kot dokaz v kazenskem postopku zoper osumljenca Pogačnika in Jelinčiča.

"Vendar takega dokumenta, s katerim bi država prenesla na občino 32,4 hektarja državnih zemljišč (v prostorskem planskem dokumentu opredeljenih kot kmetijska), na našo občino v prejeti pošti do današnjega dne nismo dobili," je dejal Štihec.

Pojasnil je še, da bi skladno z novelo novelo zakona o Skladu kmetijskih zemljišč na zemljiščih, ki jih država prenaša na občino, občina lahko izvajala projekte, ki so v javnem interesu ob pogoju, da so taka zemljišča še vsaj 30 let v lasti občine ter v kolikor je tako opredeljeno v veljavnem občinskem prostorskem načrtu. Vendar pa je načrt šele v postopku sprejemanja.

Pahor naj drži besedo in pomaga delavcem Mure

Župan soboške občine Anton Štihec je ogorčen nad odločitvijo stečajnega upravitelja Mure po kateri nekdanji delavci te družbe ne bodo dobili odpravnin. To ima za žalitev delavcev, predsednika vlade Boruta Pahorja pa poziva, naj drži besedo in delavcem pomaga.

Štihec je na današnji novinarski konferenci povedal, da sicer ne krivi stečajnega upravitelja, ker je delavcem, ki so bili ob začetku stečajnega postopka zaposleni v družbah Mura ženska oblačila, Mura Moška oblačila in Muralist, prerekal terjatve. Pravi pa, da je Pahor delavcem obljubil pomoč, zato naj se razčistijo nedorečenosti v zvezi z odpravninami. Država bi jim lahko po Štihčevem mnenju pomagala tudi tako, da bi se kot prednostni upravičenec odpovedala nekaterim zahtevkom, morda bi odkupila tudi stanovanja.

Štihec je še povedal, da kljub več prošnjam, naslovljenim na predsednika vlade v upanju, da se sestaneta in poiščeta vse možnosti za pomoč delavcem Mure, z njegove strani ni dobil odgovora.

"Zato ga še enkrat javno pozivam, da nam pomaga. Osebno bom, kot župan, storil vse, da najdemo način, kako pomagati ljudem, ki so naše pomoči nujno potrebni," je končal Štihec.

Stečajni upravitelj Mure Branko Đorđević je v sredo seznanil javnost, da je 1829 delavcem prerekal terjatve za dobrih 13 milijonov evrov, ker tako zahteva zakonodaja, priznal pa je, da so pravna mnenja o tem različna.