Po poznopopoldanskem sestanku s predstavniki sindikatov in nevladnih organizacij so se odločili stavko prekiniti, shirane in močno sestradane delavce pa je rešilec nato odpeljal v bolnišnico, od tam pa se bodo vrnili v Kočevje.

"Počutimo se kot moralni zmagovalci, zato smo tudi prekinili stavko," je povedal Mevludin Mostarlić. Čeprav so bili pred vrati ministrstva do pozne torkove noči in ponovno včeraj zjutraj, jih je šele popoldan sprejel minister Ivan Svetlik, ki je ponovno poudaril, da jim država ne more izplačati dolgov, nato pa jih sama izterjati od delodajalca, saj za to nima zakonske podlage. To je bila obenem najpomembnejša zahteva delavcev. "Obljubili pa so nam, da nam bodo najkasneje v mesecu dni našli nove zaposlitve," dodaja Mostarlić. Novo nastanitev pa si bodo našli sami, so se odločili.

Iz ministrstva so še sporočili, da se bodo delovna dovoljenja delavcev, ki so vezana na delodajalca, prekvalificirala v osebna delovna dovoljenja za tri leta, za kar tudi izpolnjujejo zakonske pogoje. Danes bodo delavci v bolnišnici podpisali vsa pooblastila, da bo postopek stekel. To pomeni, da se bodo lahko zaposlili pri katerem koli drugem delodajalcu. "Zavod bo vloge delavcev rešil takoj, ko bomo dobili dokazila o izobrazbi, ki jih mora izročiti sedanji delodajalec, oproščeni pa bodo plačila takse. Za enega od delavcev bo moral delovno dovoljenje pridobiti nov delodajalec," so povedali na ministrstvu. A večino teh stvari so si zagotovili že sami, so povedali delavci, zato je zanje še vedno najpomembneje, da dobijo zasluženo 15-mesečno plačo, kar pa bodo morali uveljaviti prek sodišča.

V torek naj bi dva od desetih delavcev, Patrik Ištvan in Jožef Lukač, že dobila nakazilo socialne pomoči, ki jo bosta prejemala dalj časa, onadva pa sta obenem tudi edina, ki sta upravičena do te pomoči. Vsi delavci so danes na svoj račun prejeli sredstva enkratne denarne socialne pomoči, 226 evrov, ki sta jih zagotovila Rdeči križ (RK) in Karitas, je povedal generalni sekretar RK Janez Pezelj. Še enkrat toliko denarja jim bo nakazala tudi Zveza svobodnih sindikatov.

Medtem pa sta se v Kočevju sestala župan Janko Veber in lastnik Prenove Zoran Perkovič, ki je zanikal navedbe delavcev, da naj bi jim dolgoval okrog 60.000 evrov. "Dolgujemo jim regres za leto 2009 in decembrsko plačo," je trdil in dodal, da v enkratnem znesku ne bodo mogli plačati vsega, a bodo obljubljenih 1000 evrov, ki naj bi bili na računih delavcev že prejšnji petek, nakazali v kratkem. "Ko inšpektor ugotovi konkreten znesek dolga, pa bomo plačali še preostanek," je povedala prokuristka in solastnica Prenove Irena Perkovič. Perkovičeva tudi trdita, da navedbe delavcev o več kot 300-urnem delovniku ne držijo. Plačani so bili po dejansko opravljenih urah, kar naj bi dokazoval tudi gradbeni dnevnik podjetja.

So pa iz podjetja CGP sporočili, da so Perkoviču najkasneje do torka poravnali tudi vse nesporne in zapadle obveznosti. Ta denar naj bi bil glavni razlog, da delavci niso dobili plač.