Nanjo se je pred časom odklonilno odzvala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je dejala da so v ozadju peticije politični interesi in politični apetiti ter da je peticija stvar preteklega časa. Tudi obrambno ministrstvo kot institucija je sporočilo, da "predlogi v peticiji pomenijo zanikanje osnov, na katerih temeljijo samostojnost, suverenost in ozemeljska celovitost Slovenije".

Zdaj pa se je oglasil še sindikat ministrstva za obrambo, tokrat z zelo težkimi besedami. Podpredsednik sindikata Jožef Tišlarič je sestavil, vodstvo pa podpisalo besedilo, v katerem opozarjajo, da so se pripadniki obrambnega sistema "za druge pripravljeni izpostaviti in tudi tvegati svoje zdravje in življenje". Toda v nadaljevanju pravijo, da na "drugi strani gre za državljane, neto koristnike zgoraj omenjenih storitev, za katere je uživanje dobrot in svoboščin sodobne demokracije, vključno z osebno in zdravstveno varnostjo, pravico do izražanja svojega mnenja in izživljanja neobrzdanega sla do dobrot, ki se lahko kupijo za denar ali vzamejo na silo, vključno z uresničenem fantazij iz naslova pederastije in istospolne usmerjenosti ter sodomije, postalo samo po sebi umevna kategorija".

Tišlariča smo prosili za pojasnilo hudih obtožb podpisnikov peticije kot pederastov, homoseksualcev in sodomitov. Dejal je, da je tekst nastajal v afektu, da je morda napisan neposrečeno, vendar ne "leti na nikogar poimensko". "Nekateri odklanjajo obrambo domovine, istočasno pa si lastijo pravice. Ne vidijo svojih dolžnosti do skupnosti," pravi Tišlarič.