Premier Pahor Erjavčevega odstopa včeraj ni želel komentirati. Mu je pa s svojo odločitvijo, kot je ugotovil Erjavec, prihranil skoraj tri ure nadaljnje mučne razprave, to pa zato, ker je prepričan, da ima predsednik vlade večje probleme, kot ukvarjati se s problemom, kateri ministrski položaj naj kdo zaseda. Obenem je Erjavec izrazil obžalovanje, da koalicija ni delovala kot družina in da "je bil ves ta čas nek prizvok, da gre za koalicijski trojček", ter da je stranka DeSuS "zadnji vagon".

K odločitvi, naj odstopi, naj bi Erjavca med izredno sejo državnega zbora prepričali njegovi kolegi v stranki, ki so sicer še včeraj celo dopoldne iskali scenarij, kako rešiti svojega predsednika. Kot je dejal vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec, so namreč ugotovili, da je treba presekati "gordijski vozel vseh nesmislov in obtožb, ki se ponavljajo". "Končalo se je elegantno, zadeva je zaključena," je po odstopu ministra ocenil Godec.

Kljub Erjavčevemu odhodu iz vlade in nezadovoljstvu DeSUS s položajem znotraj koalicije pa se očitno ne obeta kakšna (večja) koalicijska kriza, čeprav v zadnjih dneh iz vrst upokojenske stranke ni manjkalo groženj o možnem izstopu iz koalicije. DeSUS je še vedno trden člen koalicije, je po Erjavčevem odstopu zatrdil Godec, a obenem tudi napovedal, da bo stranka določene stvari zaostrila in zahtevala, da je v koaliciji enakopravni partner. Odnose bo treba redefinirati, je prepričan Matjaž Zanoškar, ki je pred ministrovim odstopom napovedal, da bodo - če bo prišlo do razrešnice - razmere v koaliciji zaostrene. "S koalicijo bomo sodelovali, če bodo njeni predlogi sprejemljivi tudi za nas," pa je glede nadaljnjega sodelovanja stranke v koaliciji dejal Anton Urh.

O tem, kaj Erjavčev odstop pomeni za koalicijo, bo jutri sicer razpravljal izvršilni odbor DeSUS, ki naj bi tudi izbral kandidata za novega okoljskega ministra. Kot še naprej zatrjujejo v stranki, izbirajo med osmimi možnimi kandidati (kot kaže, po odločitvi Zanoškarja, da od kandidature odstopa, v igri ni več niti Miran Gajšek).