Po besedah Zalokar Oražmove so dejanja Mariniča takšna, da ne uživa več njihovega zaupanja niti zaupanja javnosti. V koaliciji menijo, da bi bilo edino moralno in etično dejanje, da to funkcijo, namenjeno preprečevanju korupcije, zapusti, je dejala.

Vodja poslanske skupine Zares pričakuje, da bo SDS to zamenjavo opravila sama. Formalno se bo to po njenih besedah začelo na seji kolegija predsednika DZ, če pa SDS ne bo opravila zamenjave predsednika komisije, bodo v koaliciji preučili naslednje korake. Kot je poudarila Zalokar Oražmova, gre pri njihovi zahtevi tudi za ugled poslank in poslancev državnega zbora.

Kot je napovedal vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, bodo v LDS predlog po zamenjavi Mariniča podprli. "Mi je pa žal, da se moramo v tem času ukvarjati s takšnimi problemi, ko je drugih, bolj pomembnih, še več," je pripomnil. Po njegovih besedah se je napačen človek znašel na napačnem mestu. Najbolj sporno se Sajovicu zdi Mariničevo opravljanje izpita iz nemščine.

Bojan Kontič, vodja poslanske skupine SD je pojasnil, da je njihova poslanska skupina že poslala pisni predlog vodji poslanske skupine SDS Tanku, da "glede na njihovo načelnost, visoke moralne in etične vrednote, dajo predlog za zamenjavo predsednika komisije". V SD pričakujejo, da bodo to v SDS storili sami.

Eden od razlogov za zahtevo je po Kontičevih besedah ta, da neplačevanje položnic "zelo težko obrazložiš na način, da nisi odpiral poštnega nabiralnika ali pa da si prišel z dežele". Prav tako po besedah Kontiča ni sprejemljiva vsebina poslovnika, ki ga je sprejela komisija. "Predvsem je pa razlog v tem, da se izrečene besede in dejanja preveč razhajajo, da bi lahko na to pristali," je še dodal Kontič.

Posveta, ki je potekal v prostorih poslanske skupine Zares, se je udeležil tudi poslanec DeSUS Franc Jurša, ki pa sestanka kasneje ni komentiral.

Tanko zamenjave ne namerava predlagati

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je v odzivu na vnovično zahtevo po zamenjavi Mariniča poudaril, da "ni nobene potrebe, da poslanska skupina podlega insceniranim pritiskom na odstop Mariniča, še posebej ne s strani tistih, ki imajo sami bistveno večje in konkretne težave, kot jih ima kdorkoli v naši poslanski skupini". Poudaril je, da Marinič z izvajanjem nadzorne funkcije in opravljanjem nalog po sklepu komisije po zakonu o preprečevanju korupcije ne opravlja ničesar, kar bi bilo protizakonito. Zato zamenjave ne namerava predlagati.

V ozadju napada na predsednika komisije je po mnenju Tanka sprememba poslovnika in zahteva po dopolnitvi poročila komisije za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos. Komisija namreč v tej zahtevi od Kosove komisije želi dodatna pojasnila glede zadeve Patria, v katero je bil Kos po besedah Tanka vpleten, in dodatna pojasnila glede visokošolskega ministra Gregorja Golobiča.

Vodja poslanske skupine SDS je tudi opozoril, da še nihče ni vprašal direktorja podjetja Imovina, zakaj poslanec Marinič tri leta ni dobil položnic in zakaj podjetje ni pravočasno ustrezno reagiralo in opozorilo poslanca. Po mnenju Tanka bi se to namreč moralo zgoditi po nekaj mesecih, ne pa po treh letih. Poleg tega so za to, da so Mariniču poslali specifikacijo terjatev, v podjetju potrebovali štiri mesece, je povedal. Sicer pa bi bilo po njegovem primerno tudi preveriti lastniško strukturo tega podjetja, način poslovanja in njegove glavne strateške partnerje.