S potrditvijo Lizbonske pogodbe na drugem referendumu na Irskem minuli konec tedna je bila odpravljena glavna prepreka za uveljavitev te nove, reformne pogodbe, ki Sloveniji prinaša še en, osmi sedež v Evropskem parlamentu.

Vseh sedem evropskih poslancev iz Slovenije, ki že sedijo v klopeh Evropskega parlamenta, je v izjavah  pozdravilo novo pridobitev, Vajgl pa je bil edini, ki je ob tem tudi izpostavil problem načina izvolitve osmega poslanca.

"Seveda je dobro to, da bomo Slovenci imeli še enega poslanca, ampak mislim, da se bo treba v Sloveniji dogovoriti o tem, na kakšen način bomo tega poslanca izvolili. Težko je a priori reči, da se nek poslanec izvoli na rezervo," meni Vajgl.

Vajgl: V Sloveniji smo imeli volitve sedmih, ne osmih poslancev

"O tem se je treba v Sloveniji na ustrezen, ustaven in demokratičen način dogovoriti. To ni stvar javnega licitiranja, ampak stvar principa. V Sloveniji smo imeli volitve, na katerih smo volili sedem, ne osem poslancev," je še poudaril.

V SDS so sicer v soboto takoj po izidu irskega referenduma izrazili zadovoljstvo, ker bo z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe Sloveniji pripadlo še eno poslansko mesto, ki ga bo zasedla Zofija Mazej Kukovič. Tega se veselita tudi evropska poslanca Milan Zver in Romana Jordan Cizelj (oba EPP/SDS).

Zver je poudaril, da komaj čakajo, da se jim pridruži kolegica Mazej Kukovičeva. "S tem se bo pozicija slovenske delegacije pri EPP precej izboljšala. Gospa Kukovič pa bo s svojimi izkušnjami veliko pripomogla k dobremu delu slovenske delegacije," je menil.

SDS bo največja skupina iz Slovenije

Jordan Cizljeva pa je poudarila, da bo Slovenija z enim poslanskim mestom več dobila glas več v Evropi. "Še posebej pozdravljam to, ker bo osma poslanka iz vrst SDS, tako da bo SDS tudi največja skupina iz Slovenije," je še dejala.

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) pa je o osmem evropskem poslancu iz Slovenije dejal le, da je "novega poslanca oziroma poslanke zelo vesel".

Tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je vesela, da bo lahko Slovenijo po uveljavitvi Lizbonske pogodbe zastopalo osem, namesto sedem poslancev, še toliko bolj, ker se bo v primeru Slovenije po njenih besedah povečal delež poslank v Evropskem parlamentu. "Vsak glas ima svojo moč in s poslancem več bomo nedvomno pomembno povečali našo zastopanost v Evropskem parlamentu," je poudarila.

"Dodatna evroparlamentarka iz Slovenije bo dobrodošla," pa je dejal evropski poslanec Zoran Thaler (S&D/SD). "Kot vidite, smo se evropski poslanci dobro razporedili po odborih in delegacijah. Slovenija bo z enim parlamentarcem več igrala še pomembnejšo vlogo v Evropskem parlamentu," je še menil.

Tudi po mnenju Jelka Kacina (ALDE/LDS) je dodaten poslanec za Slovenijo zagotovo dobra stvar. "Potem namreč tisti, ki smo že tukaj, lažje opravljamo svoje funkcije, ker se bo nekdo lotil odborov, ki jih mi do tega trenutka ne moremo pokrivati v zadostni meri," je poudaril.