Kdo je prijazni možicelj s trobljo, nahrbtnikom in helebardo, skulptura ne razkriva. Lahko bi bil recimo kak srednjeveški vitez ali tirolski gornik s konca 19. stoletja. Tudi avtor tega rustikalnega kipa je ta čas še neznan. Iz občinske uprave so včeraj poslali zgolj skopo pojasnilo, da je v krožišču lesena skulptura mestnega čuvaja, ki stoji na podlagi iz pohorskega tonalita. Več informacij naj bi sporočili šele, ko se bo župan vrnil z dopusta.

"Če se hočemo primerjati z Makolami, je to super, če pa se hočemo primerjati z drugimi slovenskimi mesti in evropskimi prestolnicami, je to spet še en zmazek," je nad to mestno pridobitvijo razočaran Darko Golja, redni profesor za kiparstvo na oddelku za likovno umetnost pedagoške fakultete v Mariboru. "Ta javna plastika je še ena žalitev likovne stroke. Ob pogledu na to krožišče me boli kot kiparja in kot profesorja pa tudi kot Mariborčana, saj v Mariboru očitno nikogar ne zanima naše strokovno znanje in mnenje." Zaradi takšne ignorance oblastnikov umetnika grabi obup. "Če si strokovnjak z nekega področja in ti nekdo postavi ob bok kaj takšnega, bi bil vsak prizadet. Vedno bolj razumem ustvarjalce, ki so zapustili Maribor."

Golja še opozarja, da projekt ne vzdrži osnovnih likovnih kriterijev, kako mora biti zasnovana skulptura v tem specifičnem javnem prostoru, da je berljiva in zanimiva z vseh strani. Po njegovih besedah je plastika premajhna pa tudi vsebinsko ne sodi tja, četudi je blizu vojaški muzej. "Na Poljanah je središče športnega dogajanja, zato bi bilo bolj primerno, če bi bila skulptura povezana s športom in napovedano univerzijado. S študenti smo že naredili več rešitev prav za to krožišče in vsa njihova dela so mnogo bolj atraktivna kot ta soha. Maribor in Mariborčani si v našem skupnem javnem prostoru, tudi glede na bogato tradicijo iz preteklih desetletij, ko so v Mariboru že ustvarjali mednarodno priznani kiparji, zaslužimo vrhunska likovna dela," je sklenil profesor.

Kdaj bodo sledile okrasitve krožišč na drugih pomembnih mestnih vpadnicah, še ni znano. V bresterniško krožišče v neposredni bližini prenovljenega veslaškega centra hoče župan postaviti dvojec ali četverec, ker bi tak čoln opominjal voznike, da sta v neposredni bližini reka in jezero. Skulptura v turbokrožišču na Titovi cesti naj bi poučila voznike, da je Maribor vinogradniško mesto. "V novem turbokrožišču pod Pohorjem bi rad s kovinsko konstrukcijo in gondolsko kabino opozoril vse, da je v bližini pohorska vzpenjača," je julija napovedal Kangler.

Ta njegova vizija bo zdaj preprosto uresničljiva, saj so morebitni razstavni artefakti že na voljo: v krožišče bi namreč lahko umestili osmi steber vzpenjače, ki se je 19. julija podrl zaradi utrujenosti materiala, ob njega pa bi položili še tiste gondolske kabine, ki so se v nesreči uničile zaradi udarca ob tla.