Če so okrožna sodišča v Sloveniji še maja odmerila nagrade upraviteljem v 34 stečajih, so to kvoto skoraj v celoti izpolnila že v prvih šestih delovnih dneh julija. Samo po 2. juliju, ko je vlada na seji sprejela sklep o omejitvi nagrad stečajnim upraviteljem, so tako sodišča izdala več sklepov o nagradah kot v celotnem januarju ali februarju. Za primerjavo, v prvih sedmih delovnih dneh junija so slovenska sodišča odmerila skupno le petnajst nagrad upraviteljem v stečajnih postopkov.

Ob tem velja poudariti, da povečana aktivnost sodišč v drugi polovici junija, ko so izdala skupno rekordnih 35 sklepov o nagradah, sovpada z začetkom veljavnosti sprememb zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-A). Kot je znano, je omenjena novela, ki je začela veljati 13. junija, dokončno odpravila dvome o tem, ali so do neomejenih nagrad upravičeni tudi upravitelji v stečajih, ki so se začeli še pred oktobrom 2008, ko je začel veljati "izvirni" zakon o stečajih (ZFPPIPP). Po tistem, ko je bilo jasno, da lahko astronomske nagrade prejmejo tudi upravitelji starejših stečajnih postopkov, so začela s polno paro delati tudi slovenska sodišča. Zgolj od 15. junija do včeraj, torej v manj kot mesecu dni, so tako izdala skoraj toliko sklepov o nagradah stečajnim upraviteljem kot v marcu in aprilu skupaj. Da nagrade niso povezane s hitrejšim zaključevanjem stečajnih postopkov, nakazuje podatek, da so upravitelji po 13. juniju na sodišča predložili le 16 končnih poročil o stečajih, kar je manj kot v mesecih pred tem.

Da je več stečajnih upraviteljev v zadnjih dneh pred spremembo pravilnika še izkoristilo možnost za izplačilo nagrad po starem, bi lahko dokazovala vsaj dva indica. Prvič, sodišča so več upraviteljem odmerila nagrade, ki bistveno presegajo omejitve iz novega pravilnika. Tako bo stečajni upravitelj Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura Brane Gorše, ki je predlog za izplačilo nagrade vložil 15. junija, torej dva dni po začetku veljavnosti ZFPPIPP-A, v okviru treh nadomestil skupaj z DDV prejel 167.700 evrov, kar je dvakrat več, kot bi lahko prejel po novem pravilniku. Štefan Veren, ki vodi stečajni postopek v ljubljanski Avtomontaži-Bus, bo le kot nadomestilo za unovčenje stečajne mase, ki po novem pravilniku ne sme presegati 50.000 evrov, prejel petkrat višji znesek, natančneje 255.000 evrov. Še dodatnih 205.000 evrov nagrade pa mu je ljubljansko sodišče v teh dneh odmerilo za vodenje stečaja Pletenine.

Tudi Boris Kastivnik, stečajni upravitelj dravograjskega Plan Exporta, ki ima za dobrih 800.000 evrov premoženja, bo za izdelavo otvoritvenega poročila prejel več od 20.000 evrov, kar je zgornja meja, ki jo določa nov pravilnik. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu mu je namreč odmerilo 33.140 evrov nadomestila. Še višja zneska za izdelavo enakega poročila je isto sodišče prisodilo Miranu Ocepku, ki vodi stečaj Tovarne Muta-Kmetijska mehanizacija, in Tonetu Kozelju (Lesna pohištvo Pameče): prvi bo prejel 69.200 evrov, drugi pa dobrih 100.000 evrov. Zgolj preostanek nagrade, ki ga je celjsko sodišče pred dnevi odmerilo stečajnemu upravitelju Pivovarne Tara Tomažu Kosu, je skoraj enak zgornji meji vsote treh nadomestil, ki jih bodo lahko od jutri prejeli stečajni upravitelji (80.000 evrov).

Drugi indic, ki bi lahko dokazoval, da so stečajni upravitelji z izplačilom nagrad pohiteli zaradi novega pravilnika, so datumi predlogov za odmero nagrad, ki so jih vložili na sodišče. To je namreč več stečajnih upraviteljev storilo šele v prvih dneh julija, pri čemer velja spomniti, da so na ministrstvu za pravosodje o ponovni uvedbi omejitev višine nagrad na glas razmišljali že v zadnjih dneh junija. Tomaž Kos, ki je tudi predsednik društva stečajnih upraviteljev, je tako predlog za izplačilo preostanka nagrade v stečaju Pivovarne Tara na sodišče vložil 1. julija. Stečajni upravitelj Tovarne Muta Miran Ocepek je predlog za izplačilo nadomestila za otvoritveno poročilo in preizkus terjatev vložil še dva dni kasneje, sodišče pa ga je potrdilo v sredo. Da stečajni upravitelji niso žrtve sodnih zaostankov, je dokazal tudi Štefan Veren (Pletenina), ki je predlog za odmero nagrade na ljubljansko okrožno sodišče vložil 6. julija, sodišče pa je sklep o odmeri nagrade sprejelo že naslednji dan.

Na ministrstvu za pravosodje naših podatkov v minulih dneh niso želeli komentirati.