John Burton, Blairov tesen sodelavec, je dejal, da je nekdanji britanski premier sledil prepričanju, da "dobro mora premagati zlo". „Zelo enostavno je razložiti idejo o bojevniku Blairu. Blair je sledil svoji veri,“ je dejal.

Tony Blair je sicer priznal, da je njegovo versko prepričanje igralo vlogo pri odločitvah, ki jih je sprejel, vendar ni omenil, v kolikšni meri je vera vplivala nanj. John Burton v svoji knjigi We Don't Do God opisal, da je bil Blair odločen, da bo pri svojih odločitvah upošteval svoje versko prepričanje, čeprav so mu mnogi to želeli preprečiti.

„Ko je živel na Downing Street 10, je bil Blair obseden z verskimi vprašanji,“ je dejal Burton. „Krščanska vera je globoko zasidrana v Blairu. Nekdanji premier je bil prepričan, da so bile intervencija na Kosovu, v Sierri Leone in celo vojna v Iraku božje bitke. Dobro je moralo premagati zlo in s tem izboljšati življenje,“ je še dodal.

Burton, ki ga mnogi štejejo za Blairovega mentorja, je dejal, da je vera nekdanjemu premierju dala močan občutek, da „ve kaj je prav in kaj narobe“. Zaradi slednjega je Blair vojno proti terorizmu videl kot "moralno odločitev".

Burtonove ugotovitve bodo prilile olje na ogenj Blairovim kritikom, ki so nekdanjega premiera kritizirali zaradi odločitve, da se Velika Britanija pridruži vojni proti terorizmu. Namigom, da je Blaira k omenjeni odločitvi pripeljala njegova vera, pa po poročanju Daily Telegrapha v prid govori tudi Blairova izjava iz leta 2006, ko je dejal, da bo o njegovi odločitvi glede vojne v Iraku nazadnje sodil Bog.

Burton je še dodal, da Blaira kritike volivcev niso skrbele, „bil pa je šokiran, ko so pod vprašaj postavili njegovo moralnost, saj nikoli ni potegnil ločnice med svojimi političnimi odločitvami in vero“.

Tony Blair je leta 2007 izjavil, da težko govori o svojem verskem prepričanju, dokler je še na premierskem stolčku. „V našem političnem sistemu je zelo težko govoriti o verskih prepričanjih. V ameriškem se volivci na pogovore o veri odzovejo zelo naravno. Če bi kaj takega hotel ponoviti v VB, bi te ljudje nemudoma označili za čudaka,“ je dejal Blair.