Iz policije so na vprašanje, ali je 15 naprav dräger 7110, ki jih uporabljajo slovenski policisti, tehnično brezhibnih in zanesljivih, odgovorili, da vse merilnike redno preverjajo in overjajo skladno z določili zakona o meroslovju in podzakonskih predpisov ter imajo zanje veljavna potrdila o skladnosti s predpisi.

"Sodni postopek v Združenih državah Amerike še ni končan, zelo verjetno pa bo vrhovno sodišče New Jerseyja omenjeni alkotest, ki ga uporablja tudi slovenska policija, razglasilo za nezanesljiv," je pojasnil asistent na katedri za informatiko in metodologijo na fakulteti za družbene vede v Ljubljani dr. Matej Kovačič. Proizvajalec Dräger je medtem, kot pišejo tuji mediji, že zamenjal naprave z novo različico 9510, ki temelji na operacijskem sistemu Windows.

Medtem ko za ugotavljanje alkoholnih substanc v izdihanem zraku preverjanih oseb policija uporablja tako alkoskope kot etilometre, je dräger 7110 etilometer, kar pomeni, da je uradni merilnik in ima status zakonitih meril. Na vprašanja o ustreznosti etilometra dräger 7110 včeraj do zaključka redakcije z Urada RS za meroslovje niso odgovorili.

"Vsekakor gre za zanimiv precedens, ki bo morda služil za postavljanje prihodnjih standardov na tem področju," je še dejal dr. Kovačič. Skrivanje programske kode in neustrezni postopki testiranja takšnih naprav imajo lahko številne resne posledice, je ocenil dr. Kovačič, ki pravi, da lahko na podlagi napačne meritve policist oglobi voznika, pri katerem stopnja alkoholiziranosti ni presegla zakonsko dovoljene meje. "Po drugi strani, in to je morda še huje, pa bo zaradi napačne meritve policist na cesto morda spustil alkoholiziranega voznika, ki bo s svojim stanjem ogrožal sebe in druge udeležence v prometu," je še dodal dr. Kovačič.