Prav izguba zaupanja je po mnenju poznavalcev tudi eden od pomembnejših razlogov za 65-odstotni padec prometa na Ljubljanski borzi v prvih štirih mesecih letošnjega leta. V zadnjih dneh je zaznati nekoliko povečan obseg prometa, vendar je ta še vedno skoraj trikrat nižji kot leta 2007 in okoli 20 odstotkov pod lanskoletnim povprečjem. Z objavo poslovnih rezultatov za leto 2008 so se nekoliko poslabšala tudi vrednotenja družb na Ljubljanski borzi, ki v povprečju kotirajo pri okoli 15-kratniku čistega dobička, štiri- do šestkratniku dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) in enokratniku knjigovodske vrednosti. Po mnenju analitikov prihajajoči meseci ne bodo prinesli okrevanja na našem trgu kapitala, kar naj bi bilo deloma tudi posledica poslabšanega poslovanja in višjih vrednotenj na borzi. "Zaostrene razmere v gospodarstvu se bodo gotovo odrazile tudi na slabšem poslovanju naših najpomembnejših borznih družb, vendar za zdaj ni mogoče napovedati, kakšen bo vpliv na prihodke in kakšen na dobičke," meni upravitelj v Triglavu DZU Jernej Kozlevčar.

Po neuradnih ocenah naj bi se prihodki najpomembnejših borznih družb letos v povprečju znižali do 20 odstotkov, medtem ko se za dobičke pričakuje od 15- do 45-odstotni padec. Poslabšanje poslovanja so nakazali že lanski poslovni rezultati in večinoma črnoglede napovedi uprav glede letošnjega poslovanja. Edina izmed analiziranih borznih skupin, ki je lani ustvarila višji čisti dobiček kot leto pred tem, rast pa napoveduje tudi za letošnje leto, je Skupina Krka.

Rast dobička v letošnjem letu napoveduje tudi Skupina Intereuropa, vendar bo dobiček še vedno znatno pod dolgoletnim povprečjem. V Skupini Sava naj bi se dobiček vrnil na ravni iz leta 2007, Skupina Žito naj bi letos znova poslovala z dobičkom, po zadnjih uradnih podatkih pa rast dobička načrtujejo tudi v Gorenju. Po drugi strani uprave Luke Koper, Mercatorja in Iskre Avtoelektrike za letošnje leto napovedujejo padec dobička, zadnja celo izgubo. Predsednika uprave Petrola in Telekoma Slovenije, Marko Kryžanowski in Bojan Dremelj, svojim delničarjem nista razkrila načrtov za letošnje leto. Kryžanowski je napovedal le 12-odstotni padec prodaje, medtem ko Dremelj ni razkril niti ene otipljive postavke o letošnjih načrtih.

Podobne napovedi prevladujejo tudi v državah srednje in vzhodne Evrope, kjer se letos pričakuje od 20- do 45-odstotno znižanje dobičkov, ugotavlja direktor Raiffeisen Research Peter Brezinschek. "Nikoli še nisem videl tako črnogledih napovedi o rasti oziroma padcu čistega dobička nikjer v svetu, ne le v srednji in vzhodni Evropi," pravi Brezinschek in dodaja, da obstaja velika verjetnost, da bodo letošnji rezultati kljub vsemu presegli pričakovanja.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev vrednotenja in poslovanja družb, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.