Čeprav je Marjan Koler iz Darsove službe za odnose z javnostmi zagotovil, da na cestiščih ob zaporah neprestano, od pol sedme zjutraj do pol devete ure zvečer, tudi ob nedeljah in praznikih, dela najmanj pet, ponekod pa tudi devet delavcev, denimo na odseku Postojna-Razdrto, so nas vozniki opozorili, da minuli ponedeljek delavcev ob primorski avtocesti ni bilo videti. Toda na Darsu pravijo, da si je "uprava Dars ogledala avtocestna gradbišča in bo, če bo ugotovila neizpolnjevanje pogodbenih določil (neprekinjen sedemdnevni delovnik, tudi 24-urno delo, če je to mogoče), proti izvajalcem ustrezno ukrepala". Kljub pričakovanim zastojem med prazniki pa zapor ne bodo umaknili, so še sporočili. "Delavci bodo med prazniki delali, tako kot so delali tudi v tem prazničnem koncu tedna," so obljubili.

Pojasnili so, da vsakič, ko je to možno, Dars postavi prometno zaporo tako, da sta odprta dva pasova v eno smer in eden v drugo, z možnostjo menjave dveh pasov v smeri povečanega prometa. Tako na dolenjskem kraku vzdrževalci vsak dan (ob jutranji in popoldanski konici) menjajo zaporo - torej dva pasova v smeri povečanega prometa. Na štajerski avtocesti je v predorih postavljena kovinska ograja, ki je ni možno prestavljati, na primorski avtocesti pa so med tednom prometni tokovi skoraj enako močni v obe smeri, med tednom so čez ves dan celo večji v smeri Ljubljane, zato sta odprta dva pasova v smeri Ljubljane, ob začetku in koncu tedna pa pasova v smeri Obale in konec tedna obratno. Zapore pa ni možno umakniti, saj je poškodovano vozišče, so povedali na Darsu.

Trenutno so slovenske avtocestne namreč polovično zaprte kar na štirih delih (če ne štejemo kratkotrajnejših dnevnih zapor), in sicer je najdaljša zapora na štajerski avtocesti, med Celjem in Slovenskimi Konjicami, saj je skozi predora Golo rebro in Pletovarje odprta le polovica voznega pasu, zapora pa je dolga skoraj pet kilometrov. Dve polovični cestni zapori sta na primorski avtocesti, in sicer med Postojno in Razdrtim ter med Logatcem in Uncem, kjer obenem nastajajo tudi najdaljši zastoji. Kot je povedal Bogdan Petecin, dežurni na prometnoinformacijskem centru, pred Uncem nastajajo kolone, dolge tudi po štiri kilometre in pol, kakor se je denimo zgodilo v ponedeljek popoldne, čeprav je zapora dolga le nekaj več kot en kilometer, zato pogosto svetujejo voznikom, naj avtocesto zapustijo v Logatcu in se nanjo vrnejo v Postojni. Četrta zapora je na dolenjski avtocesti, pri Trebnjem, a ta bo, po podatkih Darsa, od 30. aprila do 2. maja začasno umaknjena.

Predvidoma bodo dela na primorski avtocesti potekala vse do konca maja med Logatcem in Uncem oziroma do sredine junija med Razdrtim in Postojno, prav tako na štajerski avtocesti.