"Kalvarija se ne sme več ponoviti"

Minister za zdravje Borut Miklavčič je ob podpisu pogodbe z UKC poudaril, da je pediatrična klinika velika pridobitev za slovensko zdravstvo. Ob tem je spomnil na izjemno dolgo gradnjo. "Kalvarija je končana in se ne sme več ponoviti. V zdravstvu moramo delati hitreje in bolj racionalno. Taki objekti rešujejo življenja, z dolgo gradnjo pa to izgubljamo." Direktorica UKC Darinka Miklavčič je obljubila, da se bodo potrudili za uspešno preselitev klinike.

Strokovni direktor NPK prof. dr. Ciril Kržišnik računa, da bi se lahko del pediatrične klinike, ki je danes na Vrazovem trgu, v nove prostore preselil do konca maja, nekaj tednov pozneje pa se bo selila še otroška kirurgija. Kot je pojasnil, se bodo morali zaposleni pred selitvijo usposobiti za delo z novimi aparaturami, da bi preprečili težave z legionelo, pa bodo opravili klorni šok in testiranja vode.

Nova klinika ima 90 bolniških sob, 205 postelj za otroke in štiri operacijske dvorane. V vsaki sobi sta dve postelji, prostor pa je tudi za dve ležišči za starše. Kržišnik je dodal še, da je oprema nove klinike vrhunska, tako da se lahko primerja z najmodernejšimi bolnišnicami na svetu.

Novi laboratorij: neznano kdaj

V stari bolnišnici na Vrazovem trgu pa še vedno ostaja laboratorij, ki je s spremembami projekta iz osrednje stavbe NPK "izpadel". Kržišnik upa, da bosta ministrstvo za zdravje in generalna direktorica UKC Miklavčičeva omogočila, da bo pripravljen "v najkrajšem času". Sam se zavzema, da bi bil laboratorij urejen v sosednji stavbi nekdanjega zavoda za varstvo pri delu, kjer naj bi bil tudi prostor za magnetno resonanco.

Drugačne načrte z laboratorijem pa ima očitno ministrstvo za zdravje, čeprav je še minuli teden omenjalo zgolj ureditev v nekdanjem zavodu za varstvo pri delu. Miklavčič je sprva dejal, da so pristali na ureditev v tej stavbi za 500.000 evrov in da je "na potezi pediatrična klinika". Ureditev laboratorija naj bi po zadnjih ocenah stala 800.000 evrov, od tega pa naj bi po Miklavčičevih besedah 300.000 evrov zagotovil UKC.

Glede na njegova pojasnila naj bi bila stavba nekdanjega zavoda le "zasilna lokacija". Predvidena je namreč umestitev laboratorija NPK v stavbo nove urgence oziroma DTS, kjer bo centralni laboratorij. Ob tem naj spomnimo, da nameravajo gradnjo DTS poleti za dobro leto prekiniti, saj so bili projekti za ta objekt slabo pripravljeni. V "nedoločno" prihodnost se tako odmika tudi ureditev novega laboratorija.

"Ministrstvo za ta laboratorij ni odgovorno, ampak je odgovoren tisti, ki ga ni načrtoval v tej hiši. Ko sem prišel na ministrstvo, smo skušali z zadnjimi napori prostor zanj najti v tej stavbi," je dejal Miklavčič. Poudaril je, da ne bo zdravljenje v NPK zaradi tega, ker bo laboratorij za zdaj deloval še na stari lokaciji, prav nič okrnjeno.