Na MZZ prekoračitev pripisujejo dejstvu, da na veleposlaništvu v Madridu delata le dva slovenska diplomata, ki sta pri organizaciji dogodkov, še posebno letos, ko je Slovenija predsedovala svetu Evropske unije, potrebovala več zunanje pomoči. Limita sta v prvih desetih mesecih letošnjega leta presegla tudi veleposlanika v Parizu in Atenah, Janez Šumrada in Vladimir Kolmanič.

Novi zunanji minister Samuel Žbogar je pristojnim službam v MZZ že naročil izdelavo podrobnega poročila o prekoračitvi porabe sredstev nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništev in zahteval predlog ukrepov za njihovo odpravo. Na ministrstvu priznavajo tudi, da je notranja revizija MZZ ugotovila »določene pomanjkljivosti« pri porabi sredstev, ki pa so bile odpravljene.

Medtem ko se nekdanji premier Janez Janša hvali, da je v času vodenja vlade varčeval pri porabi denarja za letalske vstopnice, pa so nekatera diplomatsko-konzularna predstavništva trošila več, kot bi smela.

Za njihovo delovanje je v proračunu namenjenih več kot 50 milijonov evrov. Za plače in druge prejemke gre 15,6 milijona, za materialne stroške pa 9,7 milijona evrov. Znotraj tega se skrivajo tudi sredstva za reprezentanco DKP, ki jo urejata uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini in navodilo o finančnem in materialnem poslovanju DKP. V reprezentanco štejejo zlasti stroški organizacije sprejemov, srečanj ter drugih dogodkov, najemi prostorov za te dogodke in podobno. Za ta namen zunanji minister določi letni limit, torej, koliko lahko vsak DKP porabi, a podatki kažejo, da ponekod prihaja tudi do bistvenih prekoračitev tega limita.

Stali sta nas naše in francosko predsedovanje Svetu EU

Veleposlanik v Atenah Vladimir Kolmanič, je med januarjem in oktobrom porabil 230 odstotkov letnega limita, torej več kot dvakrat več kot bi lahko. Na MZZ pojasnjujejo, da je moralo veleposlaništvo v Atenah organizirati tudi predsedovanje Slovenije EU na Cipru, kjer Slovenija nima svojega predstavništva (organizirati sestanke vodij predstavništev - najem prostorov, pogostitev itd.).

Poleg predsedovanja Slovenije v EU nas je stalo tudi predsedovanje Francije EU, saj naj bi bilo ravno to razlog, da je Janez Šumrada, veleposlanik v Parizu, prav tako v desetih mesecih porabil za polovico sredstev več kot bi jih lahko vse leto. Naši neuradni viri pravijo, da Šumrada večkrat prekorači limit, zato smo ga prosili tudi za komentar, a nas je obrnil na službo za odnose z javnostmi na ministrstvu.

Porabo odobrenih sredstev za reprezentanco na posameznem diplomatsko-konzularnem predstavništvu, določi vodja DKP. Če meni, da dodeljena sredstva ne zadoščajo, lahko zaprosi za dodelitev dodatnih sredstev, ki jih minister lahko odobri. V primeru prekoračitve odobrenih sredstev MZZ zahteva pojasnila in obrazložitev teh prekoračitev, pravijo na ministrstvu.

Notranja revizija je pokazala nepravilnosti

Prekoračitev sredstev za reprezentanco posameznih DKP v minulih dveh letih je po navedbah MZZ v veliki večini primerov znašala od nekaj evrov do tisoč evrov. Leta 2006 je bilo za potrebe reprezentance na DKP porabljenih 97,19 odstotka predvidenih sredstev, lani pa že 101,86 odstotka. "To je posledica nepredvidenih dogodkov, zamikov plačil na prehodu leta, plačevanja storitev v plačilnem roku, ki zapadejo v naslednje koledarsko leto, tečajnih razlik in podobno," opravičujejo prekoračitve na MZZ.

Očitno je torej, da je njihovo stališče, da nedovoljenih prekoračitev ni bilo, a po drugi strani navajajo, da je notranja revizija MZZ ugotovila "določene pomanjkljivosti, ki so bile odpravljene". Katere so te nepravilnosti, nismo izvedeli. Zunanji nadzor pa nepravilnosti na področju porabe sredstev po njihovih besedah ni ugotovil.