Sedanja kriza na finančnih trgih pa vpliva tudi na zvišanje medbančne obrestne mere, tako imenovani Euribor, ki se je povišal za približno 50 bazičnih točk, s 4,5 na več kot 5 odstotkov. Tudi zato je treba preveriti, katera banka ponuja najugodnejše pogoje, saj so med njimi kar precejšnje razlike pri stroških posojil.

Efektivna obrestna mera za novo odobrena stanovanjska posojila se je od začetka leta 2006 do letošnjega avgusta v povprečju zvišala za skoraj dve odstotni točki oziroma so se obresti zvišale za skoraj 40 odstotkov. Ob posojilu v višini 100.000 evrov boste v 20 letih v tem trenutku morali odšteti za več kot 20.000 evrov več obresti, kot če bi ga najeli v začetku leta 2006.

V začetku leta 2006 je tako efektivna obrestna mera za stanovanjsko posojilo po podatkih Banke Slovenije v povprečju znašala 5,32 odstotka, v letošnjem avgustu pa že 7,28 odstotka. "Na mednarodnih finančnih trgih je prišlo do zviševanja tržnih obrestnih mer (Euribor), pa tudi samih pribitkov nad temi tržnimi obrestnimi merami, ki naj bi v osnovi predstavljali posojilno tveganje," so vzroke za rast obrestnih mer pojasnili v Abanki. Zadnji pretresi na finančnih trgih so dodatno vplivali na zvišanje medbančne obrestne mere: "Samo v zadnjih dveh tednih se je Euribor povišal za približno 50 bazičnih točk, s približno 4,5 na več kot 5 odstotkov," razlagajo v NLB. Včeraj je enomesečni Euribor znašal 5,13 odstotka.

Za lažjo ponazoritev, kaj pomeni približno dve odstotni točki višja obrestna mera za stanovanjska posojila (največkrat gre za večje zneske in daljše ročnosti odplačevanja), smo opravili kratek izračun. Če bi v začetku leta 2006 najeli stanovanjsko posojilo v višini 100.000 evrov in z obrestno mero 5,32 odstotka z dobo odplačevanja dvajset let in če bi isto posojilo najeli v letošnjem avgustu, ko obrestna mera znaša 7,28 odstotka, bi razlika v mesečnem obroku znašala približno 87 evrov. Če teh 87 evrov pomnožimo s številom mesecev odplačevanja posojila (240 mesecev), razlika znaša več kot 20.000 evrov. Sicer ne gre pozabiti, da je večina stanovanjskih posojil najetih z variabilno obrestno mero, ki se spreminja, s čimer se skozi čas spreminjajo tudi stroški.

Ob visokih obrestnih merah je zato še toliko pomembneje preveriti, katera banka ponuja najugodnejše pogoje. Med bankami - v primerjavo smo vključili pet največjih slovenskih bank - so namreč precejšnje razlike v stroških posojil. Za stanovanjsko posojilo 100.000 evrov se efektivna obrestna mera lahko med bankami razlikuje tudi za več kot odstotno točko. Ob najetju posojila z osemodstotno obrestno mero boste na primer plačali več kot deset odstotkov več obresti. Glede na velik obseg in dolgo ročnost stanovanjskih posojil pa se za deset odstotkov višja obrestna mera močno odraža v višini plačanih obresti.

Če bi na na primer prej omenjeno posojilo najeli v NLB, boste 20 let plačevali 840,8 evra na mesec, pri trenutno najcenejši NKBM pa 777,64 evra na mesec. Hiter izračun - razlika v mesečni anuiteti krat število mesecev odplačevanja posojila - pokaže, da lahko v 20 letih prihranite več kot 15.000 evrov. Razlika v efektivni obrestni meri se pojavi predvsem zaradi višjega pribitka nad referenčno obrestno mero (Euribor). Medtem ko ta v NLB znaša 2,75 odstotne točke, v NKBM znaša 1,90 odstotne točke.

srecko.zimic@dnevnik.si