Direktor operative visoke gradnje Edo Škufca je za Dnevnik povedal, da zahtevajo podpis tretjega aneksa k pogodbi. Da bi lahko dela končali, je treba spremenjen obseg obrtniških del, ki je posledica spremenjenega projekta, tudi pogodbeno urediti, svojo zahtevo utemeljujejo v SCT.

Lopate tokrat ne bodo zasadili pred aneksom

Ob tem je spomnil tudi na stališče računskega sodišča, ki je ministrstvo za zdravje lani že opozorilo, da je SCT dela pri štirih gradnjah, vključno z NPK, zaradi nepravočasno sklenjenih aneksov (na to jih je pred tem opozarjal tudi SCT) opravljal brez pravne podlage. Del, pri katerih pogodbena podlaga ne bo urejena, zato ne bodo mogli izvesti, je pojasnil Škufca. Problem je ponazoril s primerom keramičnih ploščic: če je bilo sprva dogovorjeno, da bo keramičnih ploščic za 500 kvadratnih metrov, z arhitekturnimi spremembami pa jih bo za 700 kvadratnih metrov, mora ministrstvo za zdravje razliko pisno naročiti.

Vsebina tretjega aneksa je bila po njegovih besedah tudi že dogovorjena, hkrati pa ministrstvo k podpisu takšnega aneksa zaradi sprememb pri obrtniških delih zavezuje prvi aneks k pogodbi z SCT. Končne vrednosti zahtevanega aneksa v SCT ne morejo napovedati, saj "naročnik v celi vrsti pomembnih postavk še vedno ni definiral svojih končnih odločitev glede obsega in vrste obrtniških del".

Na ministrstvu so v odgovoru na naša vprašanja minuli teden zatrdili, da novi aneks k pogodbi z SCT (drugi je bil podpisan junija lani) "ni načrtovan", če pa bo podan predlog takšnega aneksa, ga bodo obravnavali in se odločili v skladu z veljavno zakonodajo. "Nadzornik" pri gradnji NPK, Imos - za katerega Mazej-Kukovičeva sicer ugotavlja, da svoje vloge ni dobro opravljal - je v decembrskem poročilu o zahtevanem tretjem aneksu ministrstvu pojasnjeval, da zahtevi SCT glede dodatnih del ni mogoče ugovarjati, saj gre za okoliščine, ki jih osnovna pogodba ne vključuje. Opozoril pa je, da je pri tem "smiselno postaviti vprašanje plačila teh del v povezavi z neupravičeno priznanim plačilom dodatnih del iz aneksov 1 in 2". Dela, ki so bila predmet dosedanjih dodatkov, so bila glede na Imosovo poročilo namreč že vključena v osnovno pogodbo z SCT.

Najpomembnejša vprašanja ostajajo nerešena

Škufca je opozoril tudi, da še vedno niso prejeli popisa opreme, ki bo montirana v novo Pediatrično kliniko. Ker ne vedo, kakšna bo nova oprema, ne morejo končati nekaterih gradbenih in obrtniških del. "Normalno je, da naročnik izvajalcu del tehnične dokumentacije prihodnje opreme posreduje, še preden je ta oprema kupljena in dobavljena." Kot pojasnjuje, oprema zahteva prilagoditve prostora in inštalacij, saj je drugače ne bodo mogli vgraditi. Strinjajo se tudi z Imosovimi opozorili, da bi lahko morebitni zamiki pri nabavi opreme glede na nekatera druga dela privedli celo do žepov brez pretoka pri vodovodni napeljavi ter težav s klimatizacijo objekta.

Škufca ugotavlja še, da so pooblaščeni predstavniki ministrstva Dušan Pavčnik, Maja Mavec in Danijela Stanič "napovedali večjo aktivnost naročnika pri reševanju odprtih vprašanj, vendar so vsa najpomembnejša vprašanja gradnje še vedno nerešena. SCT še vedno ni prejel odgovorov na svoje pisne predloge in zahteve za razreševanje problematike, kar je pogoj za nadaljevanje del".